Първата вятърна турбина на Росатом (сателитни снимки)

в ПО СВЕТА

Това е ИСТОРИЧЕСКО събитие, което не може да не бъде забелязано и отбелязано, защото то полага основите на преименуването на гигантската, държавна, ядрена корпорация от Росатом към Росвятър. През пролетта тя се похвали с успешното изграждане на първата турбина от първия си ветропарк в Република Адигея, югозападна Русия. Преди точно един месец интерактивната платформа Google Earth е заснела и вече показва историческия обект, така че сега ние можем да му се насладим (за по-добър преглед кликайте с мишката върху снимките):

В долния ляв ъгъл на снимката се вижда първата турбина. Около нея се простира нещо като складово стопанство, за изграждането на останалите десетки турбини. В долния десен ъгъл на снимката, като си я увеличите достатъчно, ще видите датата на нейното производство, географските координати, за да си проверите, ако искате, в Гугъл Земя, а също така и височината от която се гледа на площадката.

И понеже днес е петък, за вашето лятно настроение реших да ви покажа още и втората, третата, четвъртата и петата турбини на Росатом. Шестата се доизгражда в дясно, извън кадъра на снимката.

В околността ще бъдат построени общо около 50-60 вятърни турбини. В близките десетилетия Росатом възнамерява да произвежда 30% от цялата руска електроенергия от вятър.

А от краткото видео по-долу можете да чуете мнението на руския президент Владимир Путин по този повод, изразено преди броени дни.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)