Пушков: «Вчера чухме връх на пропагандните глупости «made in USA»

в Свят
Loading...

Руският сенатор Алексей Пушков коментира думите на представители на Министерството на енергетиката на САЩ, които нарекоха американския втечнен природен газ (LNG) «свободен газ» и «молекули на американската свобода». Това съобщи News.bg.

По-рано заместник-министърът на енергетиката на САЩ Марк Менезес заяви, че увеличаването на износа на американски LNG има «решаващо значение за разпространението на свободен газ по целия свят».

От своя страна друг заместник-министър на енергетиката, Стивън Уинбърг, заяви, че доставките на LNG трябва да бъдат увеличени, за да «се осигури на света чиста енергия», което също така ще допринесе за разпространението на «молекули на американска свобода» по целия свят.

«Заместник-министърът на енергетиката на САЩ нарече американския газ «газ на свободата», неговите «молекули».

Това е един от върховете на пропагандните глупости «made in USA».

Скоро ще се договорят за това, че Кока-Кола се състои от «атоми на демокрацията», а «Макдоналдс» предлага на посетителите «йони на правата на човека», написа Пушков саркастично в «Туитър».

САЩ активно рекламират своя LNG на европейския пазар като алтернатива на руските доставки, включително в рамките на проекта «Северен поток-2».

Припомняме, че от Министерството на енергетиката на САЩ ребрандираха природния газ, произвеждан в страната, като «газ на свободата«. Това стана в изявление, в което се съобщава за увеличение на износа. Това съобщи News.bg.

От ведомството уточниха, че разширяването на съоръжението в щата Тексас означавало, че повече «молекули на американската свобода» могат да бъдат произведени и изнесени по целия свят.

Съоръжението, което се намира на остров Кинтана в Мексиканския залив, произвежда втечнен природен газ (LNG).

Тази позиция е ясен знак за ангажимента на САЩ за насърчаване на чистата енергия, се изтъква в изявлението на департамента.

Ала ребрандирането идва на фона на опитите на администрацията на президента Доналд Тръмп за отмяна на законодателството за климатичните промени, прокарано от предшественика на Тръмп, Барак Обама, което целеше ограничаване на емисиите от превозните средства.

Скоро след встъпването си в длъжност Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., изтъквайки, че иска да договори ново «справедливо» споразумение, което няма да поставя в неизгодно положение американските компании и работници.

Този ход беше заклеймен от учени климатолози и активисти за борба с климатичните промени, а Тръмп беше обвинен, че възпрепятства глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии с парников ефект.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе