Путин: Русия и Сирия могат да унищожат най-опасните терористични лидери

Руският президент Владимир Путин смята, че съвместните действия на руските и сирийските военни сили могат да премахнат най-опасните терористични лидери. Той изрази това мнение по време на посещението си в командния пункт на руските въоръжени сили в Дамаск. Видео от срещата е публикувано в канала на пресслужбата на президента на Сирия в месинджъра Telegram, съобщава ТАСС. Според Владимир Путин ситуацията в Сирия се е подобрила, но ситуацията в целия регион се усложнява. “Имаме за какво да говорим, като имаме предвид ситуацията, която се развива в Сирийската арабска република и като цяло в региона като цяло. Виждаме, за съжаление, че се изостря”, каза той на среща със сирийския си колега Башар ал Асад.

Снимка: Пресслужба на патриарха на Антиохия и на целия Изток

“Но какво ме зарадва, когато сега обикаляхме около Дамаск: животът се преражда. Погледнах: по улиците има много превозни средства, магазини работят, кафенета и ресторанти работят”, призна Путин.

Според него, благодарение на съвместните действия на руската и сирийската армия в Сирия, “ситуацията не просто се промени драстично, но сме свидетели на възстановяването на сирийската държавност, единна цялостна държава”, каза той.

Владимир Путин призна обаче, че “все още има много проблеми в северната част на страната, и на изток, и на северозапад.” Руският лидер смята, че “предстои много да се направи по отношение на възстановяване на сирийската икономика”.

“Пилотите на руските военновъздушни сили провеждат разузнаване и осигуряват въздушна подкрепа за действията на сирийската армия, каза Путин. Съвместните действия могат да елиминират най-опасните лидери [на терористите]”.

Владимир Путин заяви, че “е направено много през последната година”. “Военната полиция успешно действа в Голанските възвишения, в Палмира, Алепо и други райони на Сирия”, каза той. Руският президент подчерта, че антитерористичните задачи „успешно се решават от силите за специални операции“.

Путин се обърна и към руските сили в Сирия и ги поздрави за Нова година и Коледа. „Посрещате тези празници далеч от любимите си хора, от родината си, отбеляза той. И вие защитавате нашия дом далеч от дома. “

Президентът посочи също, че руските войски в Сирия не само оказват помощ на сирийския народ, но и защитават родината си от терористи. “Тук, в Сирия, вие решавате задача не само да помогнете на сирийския народ да се освободи от терористични групи и банди. Тук, в Сирия, вие защитавате собствения си дом, като предотвратявате проникването на бойците в Русия и в съседните ни държави”, обърна се Путин към руските военни.

Путин благодари на командването и личния състав на руската група въоръжени сили в Сирия за съвестното изпълнение на военния дълг. “Русия, вашите близки, се гордеят с вас, желая ви всичко най-добро”, каза държавният глава.

“Персоналът на ВМС край бреговете на Сирия продължава успешно да защитава нашите национални интереси в Средиземно море”, каза още руският президент. Освен това Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация отправи специални думи на благодарност към военните лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.