Путин: Русия и Сирия могат да унищожат най-опасните терористични лидери

в СВЯТ
Руският президент Владимир Путин смята, че съвместните действия на руските и сирийските военни сили могат да премахнат най-опасните терористични лидери. Той изрази това мнение по време на посещението си в командния пункт на руските въоръжени сили в Дамаск. Видео от срещата е публикувано в канала на пресслужбата на президента на Сирия в месинджъра Telegram, съобщава ТАСС. Според Владимир Путин ситуацията в Сирия се е подобрила, но ситуацията в целия регион се усложнява. „Имаме за какво да говорим, като имаме предвид ситуацията, която се развива в Сирийската арабска република и като цяло в региона като цяло. Виждаме, за съжаление, че се изостря“, каза той на среща със сирийския си колега Башар ал Асад.

Снимка: Пресслужба на патриарха на Антиохия и на целия Изток

„Но какво ме зарадва, когато сега обикаляхме около Дамаск: животът се преражда. Погледнах: по улиците има много превозни средства, магазини работят, кафенета и ресторанти работят“, призна Путин.

Според него, благодарение на съвместните действия на руската и сирийската армия в Сирия, „ситуацията не просто се промени драстично, но сме свидетели на възстановяването на сирийската държавност, единна цялостна държава“, каза той.

Владимир Путин призна обаче, че „все още има много проблеми в северната част на страната, и на изток, и на северозапад.“ Руският лидер смята, че „предстои много да се направи по отношение на възстановяване на сирийската икономика“.

„Пилотите на руските военновъздушни сили провеждат разузнаване и осигуряват въздушна подкрепа за действията на сирийската армия, каза Путин. Съвместните действия могат да елиминират най-опасните лидери [на терористите]“.

Владимир Путин заяви, че „е направено много през последната година“. „Военната полиция успешно действа в Голанските възвишения, в Палмира, Алепо и други райони на Сирия“, каза той. Руският президент подчерта, че антитерористичните задачи „успешно се решават от силите за специални операции“.

Путин се обърна и към руските сили в Сирия и ги поздрави за Нова година и Коледа. „Посрещате тези празници далеч от любимите си хора, от родината си, отбеляза той. И вие защитавате нашия дом далеч от дома. “

Президентът посочи също, че руските войски в Сирия не само оказват помощ на сирийския народ, но и защитават родината си от терористи. „Тук, в Сирия, вие решавате задача не само да помогнете на сирийския народ да се освободи от терористични групи и банди. Тук, в Сирия, вие защитавате собствения си дом, като предотвратявате проникването на бойците в Русия и в съседните ни държави“, обърна се Путин към руските военни.

Путин благодари на командването и личния състав на руската група въоръжени сили в Сирия за съвестното изпълнение на военния дълг. „Русия, вашите близки, се гордеят с вас, желая ви всичко най-добро“, каза държавният глава.

„Персоналът на ВМС край бреговете на Сирия продължава успешно да защитава нашите национални интереси в Средиземно море“, каза още руският президент. Освен това Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация отправи специални думи на благодарност към военните лекари.