Путин към Борисов: Баце, имам още два стари реактора

в БЪЛГАРИЯ

Днес следобед ни зарадваха с вестта, че президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов са провели телефонен разговор и единствената обтекаемо посочена тема на моабета е била енерГЕПИката. Ето и официалните съобщения от сайта на президента (Kremlin.RU) и на българския Министерски съвет (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

По-малка е вероятността, но не е изключено, да са обсъждали и проекта АЕЦ „Белене“, както предполага това заглавието на статията. По-вероятно е да са обсъждали продължаването на Турски поток през нашата територия към Сърбия, за наша сметка. Ето и любопитна снимка от вчерашния ден, която снощи публикувах на Фейкбук стената си:

Първите двама (с надписи върху телата им, направени от мен) са директорите на съответните държавни корпорации, а вторите двама – министрите на войната и енерГЕПИката. На пресконференцията на Путин с турския му колега Ердоган първият обеща газът да потече по тръбата към нашия регион до края на годината.

Ще отбележа няколко момента във връзка със съобщенията за проведения днес разговор.

1. Престъпно обидно е, че в съобщенията НЕ СЕ ПОСОЧВА НИКАКВА КОНКРЕТИКА около обсъжданите теми. Ако тези двама чичковци работят за интересите на народите си, защо е нужно да крият добрите си дела? Намирисва на престъпление? Поредното ни ограбване?

2. Руското съобщение не е посочило по чия инициатива е проведен разговора, както правят това обикновено. Следователно то е проведено по искане от Кремъл.

3. Не е изключено да са обсъждали и ядрената енерГЕПИка. Нека ви напомня само, че вече ВТОРА ГОДИНА, откакто (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия твърди, че реактор №2 за АЕЦ „Белене“ е доставен у нас, но все още не са ни го показали.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)