Путин изигра всички – печели милиарди от търговската война между САЩ и Китай

в ПО СВЕТА

Икономическата конфронтация между Съединените щати и Китай премина към следващото ниво. Пекин отговори с противодействие на новите мита, които налага Доналд Тръмп. Вашингтон заплашва да „не остави никой в ​​Китай, с когото ще бъде възможно да се води бизнес“, а Поднебесната империя обещава ответни удари. С какво се свързва ескалацията на конфронтацията между най-големите световни икономики и може ли Русия да се възползва от тази търговска война?

В понеделник китайското министерство на финансите обяви въвеждането на мита върху американските стоки от 1 юни в размер от 5 до 25 процента. Това беше отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп. По-рано той обвини Пекин в „нарушаването на сделката” (търговски преговори на двете страни) и разпореди да се въведат 25% мита за почти целия останал внос от Китай. Новите американски мита ще засегнат почти всички доставки от КНР, чиято цена се оценява на 300 млрд. долара.

По-рано в понеделник Тръмп обеща, че ако Пекин предприеме мерки за противодействие, „няма да има никой в Китай, с когото можете да правите бизнес“.

Американските фондови борси вече реагираха на ескалацията на търговската война между Вашингтон и Пекин – след изявлението на китайската хазна в понеделник бе отчетен рязък спад на ключовите индекси.

Също в понеделник ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров напомни на китайския си колега Ван Йи за позицията на Москва. „Не приемаме опити за действие по международни търговски въпроси при заобикалянето на правилата на Световната търговска организация“, заяви Лавров. В същото време е очевидно, че както Съединените щати, така и Китай действат без оглед на СТО.

Очевидният въпрос е: какви последици трябва да се очакват от търговска война и може ли Русия да се възползва от различията между двете най-мощни икономики в света?

Докторът на икономическите науки, професор, заместник-директор на Института за далекоизточни изследвания на Руската академия на науките Андрей Островски заяви, че в „търговската война няма победители”.

„Не виждам никакви конкретни ползи“, заяви експертът. „20% от световния БВП е на Китай, а други 20% са на САЩ. Това означава, че около 40% от световния БВП е в борба помежду си. Тук няма нищо добро за Русия. Ние няма да спечелим нищо от това и китайците няма да спечелят нищо, а американците ще загубят“, допълни той.

Според Островски преди въвеждането на митата делът на САЩ във външната търговия на Китай е бил 13%, а сега той ще намалее до 6-7%. Намалението ще бъде в износа и вноса, прогнозира Островски. Въпреки това, отбелязва той, тези пазари ще бъдат заменени от ЕС и страните от инициативата „Един пояс – един път“, стартирана от Китай, която включва 120 страни.

В същото време експертът отбеляза, че Москва все пак ще има полза от „търговската война“. „Разбира се, можем да влезем на китайския пазар със стоки, които Америка не може да достави. Това е преди всичко, соята. Но не можем напълно да заменим американската соя. Не можем и по отношение на автомобилите. На метала – можем, въпреки че самият Китай го произвежда в големи количества. Петрол, природен газ, ние ги доставяме и ще продължим да доставяме. Търговската война срещу снабдяването с тези ресурси не може да ни повлияе“, допълни Островски.

Може да се допълни, че американците индиректно помагат за увеличаване на китайските „апетити“ за петролни продукти. В очакване на санкциите, предприети от Тръмп срещу Иран през април, Китай внесе 43,7 милиона тона петрол, повече от 10 милиона барела на ден (11% повече от преди година). Според експертите, Русия е на второ място след Саудитска Арабия по внос на суровината в Народната република. .

Китай е най-големият потребител на енергийни ресурси, забавянето на растежа на икономиката на Поднебесната империя може да повлияе на потреблението, следователно то ще удари цената на енергията – и това за нас е очевидно нерентабилно. „Достъпът на Китай до енергийни ресурси е изключително важен. От тази гледна точка инвестициите в руския енергиен сектор са се увеличили: офшорни проекти, втечняване на газ, инфраструктурни проекти и преработка на газ“, заяви Дмитрий Абзалов, председател на Центъра за стратегически комуникации.

Като цяло, в средносрочен план – за следващите две години – конфронтацията между Пекин и Вашингтон може да бъде добра възможност за укрепване на позицията на Русия, смята експертът. Абзалов отбеляза, че Китай някога също засилва позицията си на фона на конфронтацията между Русия и САЩ. „Русия може да увеличи конкурентоспособността в онези сегменти, по които не могат да се споразумеят Вашингтон и Пекин. Например, при соята: ние я засаждаме на Далечния изток с очакването на китайския пазар, както и при свинското месо. Най-важният фактор е снабдяването с петрол и газ“, допълни Абзалов.

Той вярва, че китайският пазар в близко бъдеще ще се увеличи значително поради замяната на въглищата. „Това е добра възможност за нашите доставки, особено по „Силата на Сибир“, смята експертът.

Освен това конфронтацията между САЩ и Китай води до там, че редица въпроси не могат да бъдат решени без участието на Москва. Сред тях има въпроси, свързани с инфраструктурата, финансирането и въоръжаването. Китай също започва активно да използва Пътя на коприната за доставката на стоки, заобикаляйки морските пристанища, които се контролират от американските партньори. По този начин пътят, който минава през територията на Русия и Северния морски път, става релевантен.

Конфронтацията между САЩ и КНР също дава на Русия активни преговорни позиции, казва Абзалов. „Тръмп не може да блокира иранските продажби на петрол без нас. Активно се опитват да спрат дейността на Иран в Сирия, дейността на Китай в Иран“, заяви Абзалов.

Той отбеляза, че „търговската война” сериозно надминава темповете на растеж на икономиката и това вече е очевидно през тази година. Най-големи загуби са понесли от Европейския съюз.

„Основният локомотив, Германия, изпитва много сериозни проблеми с темпове на растеж, дължащи се както на кампаниите на Вашингтон, така и на Китай“, смята експертът.

„Ако отношенията между Китай и Съединените щати се превърнат в пълноправна конфронтация с пълно блокиране на търговията, то в дългосрочен план това сериозно ще засегне икономиките на всички страни“, допълни Абзалов.

„Кризата не е от полза нито за Съединените щати, нито за Китай, защото изборите скоро ще се проведат в Америка, а Китай не може физически да си позволи забавяне с повече от пет процента. Жестоката и продължителна война е нерентабилна за Русия, но краткосрочната конфронтация, която ще продължи до президентските избори в САЩ и ще се разгърне не само в икономиката, е полезна за нас“, заключва експертът.

Дария Риночнова, Взгляд 
Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо