Путин, Ердоган и Рухани ще си „сверят часовниците“ за Сирия в Анкара

в СВЯТ

Руският лидер Владимир Путин, президентът на Турция Реджеп Ердоган и главата на Иран Хасан Рухани на срещата си в Анкара «ще си сверят часовниците» по изпълнение резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Сирия.

Това заяви по време на брифинг помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков.

«Президентите ще си сверят часовниците по въпросите за изпълнение на неотдавнашната революция на Съвета за сигурност на ООН от 24 февруари, резолюция 2401, която призовава към прекратяване на огъня на цялата територия на страната и която е насочена към подобряване на хуманитарната ситуация в страната», каза той.

 

Според него, страните «ще обсъдят конкретния принос на Русия, Иран и Турция» в хуманитарна посока.

«Както очакваме, че лидерите и по време на заседанието, и по време на срещата, и в съвместното изявление ще подчертаят подкрепата си за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия — това за нас е крайно важно», добави Ушаков.

 

Той отбеляза още, че трите страни осъзнават липсата на алтернатива на политическите методи при регулирането на сирийския конфликт.

«Ролята на международната общност е да помогне да се постигне консенсус и да се придвижим към по-скорошно възстановяване на мира и връщането на страната към нормалния й живот», добави той.

 

По-рано се съобщи, че Путин на 3-4 април ще посети Анкара по покана на Ердоган.

 News Front