Проф. Людмил Георгиев: България се намира във васално положение спрямо САЩ! САЩ ще поискат да се спре преминаването на „Турски поток“ през България (АУДИО)

в БЪЛГАРИЯ

България се намира във васално положение спрямо САЩ и при това положение няма голямо значение кои са вътрешните политически субекти. Така критическият психолог проф. Людмил Георгиев коментира одобрените от парламентарно мнозинство преговори със Съединените щати за закупуване на изтребители Ф-16.

Според него, подкрепата на ДПС за предложението на правителството на ГЕРБ не е толкова важна.

„Имаме традиционно възпроизвеждащо се васално отношение към поредния гарант, който ще спасява нашата държава. За последните 140 години това са Германия, после СССР, сега САЩ и НАТО. Няма значение кои са конкретните вътрешни субекти на това васално отношение“, смята Людмил Георгиев.

Той е на мнение, че от 100 години САЩ се ръководи от външната доктрина на тогавашния президент Уудроу Уилсън, която предполага защита на икономическите и други интереси на Щатите по целия свят, ако трябва със сила.

„Тази империя се разпростира върху целия свят. Всяка точка по света се превръща в точка на национален интерес (за САЩ)“, смята Георгиев.

Що се отнася до България в момента, показателни за „васалното положение“ не са само преговорите за Ф-16.

„България стана акционер в една международна частна компания в Александруполис, предназначена да вкарва втечнен газ. Целта е да се минимизира вноса на руски газ. Ако това беше първата база, то втората беше закупуването на самолетите. Третата е управляващият елит да отхвърли преминаването на тръба от „Турски поток“ през България“, прогнозира проф. Людмил Георгиев.

Според него, управлението на ГЕРБ, разчита по този начин международните партньори да оправдаят „безобразията в България“.