Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Промяна в глобалните тенденции: БРИКС все по-малко търгува в долари

в Свят
Loading...

Делът на експортните разчети на Русия с партньорите ѝ от БРИКС (Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) в рубли за 2018 г. се е увеличил със 7,2 пъти в сравнение с 2013 г., а в евро – почти осем пъти, гласи информация на международната одиторска мрежа FinExpertiza, чието изследване публикува РИА “Новости”

“Делът на разчетите в долари между страните от БРИКС планомерно се понижава. За пет години в руския износ към страните от БРИКС делът на разчетите в рубли се е увеличил със 7,2 пъти – до 9,4% – и състави 6,3 млрд. в доларов еквивалент, делът на разчетите в евро се е увеличил със 7,9 пъти до 9,5% и достигна 6,3 млрд. долара, а делът в национални валути – с 3,1 пъти (до 4% или 2,7 млрд. долара)”, отбелязват авторите на изследването. Като цяло употребата на долара при експорта на страните от БРИКС се е съкратила с 20% и съставя 77%, тоест 51 млрд. долара.

Що се касае до руския импорт, делът на долара за изследвания период се е понижил с 18% и съставлява 72,3% или 42,2 млрд. долара. Разчетите в евро са се увеличили с 9,3% до 4,7% (2,8 млрд. в доларов еквивалент), а делът на рублата не се е променил (5,3% или 3 млрд. долара). Употребата на национални валути през това време се е увеличила с осем пъти – до 17,7% или 10,4 млрд. долара. При това като цяло товарооборотът на страните от БРИКС за пет години сее увеличил от 105,4 до 125 млрд. долара.

“Разчетите с главния търговски партньор на Русия – Китай – също отговарят на основната тенденция: делът на долара се съкращава както в експорта, така и в импорта. За пет години делът на долара в заплащането на износните товари се е съкратил с 18% до 79%, а за импорта – с 20% до 72%”, отбелязва се в материала.

Най-значителни изменения във валутната структура на руския износ са при операциите с Индия. Там употребата на долара се е понижила с 40% до 58,2%. Разчетите в рубли са се увеличили с 33,8 пъти до 37,2%. Разчетите в евро са се удвоили до 4,6%.

Russia Beyond

Последни от Свят

Отиди Горе