Проектът на Facebook: Голямата стъпка към дигиталната революция

в Крипто
Loading...

Светът започва бавно, но неимоверно да се променя. Старите и установени начини на комуникация, разплащания, транспорт и много други отстъпват място на иновациите, за които четем и гледаме по новините всеки ден.

В крипто пространството обаче, се появи нов претендент за трона, новината която разтърси технологичния свят. Става въпрос за криптовалутният проект на Facebook, който бе именуван Libra.

Това ново начинание на социалната медия създаде диспут в обществото и раздели света на два лагера – тези, които смятат, че това ще промени цялата индустрия, и тези, които виждат как това просто няма да се случи.

По време на интервю с Bloomberg, Джихан Чу от Kenetic Kapital определи Libra като “спусъкът“, който ще изстреля криптосферата до нови висоти.

Реално погледнато това е първият такъв случай, който събира на едно място едни от най-големите компании в съвместен крипто проект. В списъка с имена се нареждат Mastercard, VISA, PayPal, Spotify, Ebay, Vodafone, Andreessen Horowitz, Farfetch, Uber и много други.

Замислете се какво всъщност представлява една колаборация от такъв мащаб. В бъдещ план изглежда като нещо колосално, което наистина има възможност да промени цялостната финансова структура.

Libra ще се конкурира, както с всички останали фиатни и крипто валути, така и с участниците в самия проект. Говорим за платежните гиганти от рода на Visa, MasterCard, PayU, PayPal и други. Тази конкуренция обаче, ще издигне начините, по които се разплащаме до съвсем ново ниво.

Важно е да се отбележи, че този стейбълкойн няма да се използва ексклузивно за продуктите и услугите на Facebook. Всяка една от тези компании, които подкрепят проекта, ще могат да интегрират валутата по свое желание. Представете си това да се случи с гореспоменатите платежни гиганти. Това ще даде нужния тласък на криптовалутите и ще доведе до масовото приемане на индустрията. Вече няма да има човек, който да не е чувал за тези дигитални активи. Мълвата ще се разпространи по света за нула време, стига тази идея да се осъществи. И тук идва въпроса свързан с регулаторите. Наскоро, американския демократ Максийн Уотърс, настоя за изслушване пред Конгреса относно проекта на Facebook. Много съмнения се породиха след историята на Facebook и по-точно отношението на компанията към данните на потребителите си и множеството злоупотреби, които се появиха след неглижирането на начина, по който се борави с личната информация.

Иновациите трябва да се саморазвиват, а не да „се затварят в кутийки“ от властите. Все пак технологиите имат собствена динамика на развитие и намеси от външни страни само ще променят първоначалната идея зад тях. Докато тези иновации се разгръщат, регулаторите успоредно трябва да изградят структура, която да не пречи на развитието.

Важно е всеки един аспект да се разучи много подробно преди да се направи тази колосална промяна в световната финансова структура.

Какво влияние ще окаже Libra на Биткойн?

Питър Шиф, главен изпълнителен директор на Euro Pacific Capital, сподели своите притеснения относно ефекта, който Libra ще окаже върху биткойн. Той акцентира върху това, че в крайна сметка монетата на социалната медия ще таргетира същия пазар, към който са насочени и потребителите на най-голямата криптовалута.

Имайки предвид, че в момента пазара на криптовалути значително расте по отношение на стойност, традиционните финансови пазари са или в застой или отчитат спад. Хората очевидно се насочват към крипто пространството, вследствие на тази нестабилност.

Нека бъдем реалисти обаче. На всеки му е ясно, че цената на биткойн се определя точно от тези компании и личности, които контролират и останалата част от финансовия свят. Тези така наречени бикове диктуват правилата и посоката на движение на цените, което без съмнение ще се отрази на криптосферата. Много хора в същото време си мислят, че техническите фактори контролират пазара, а не големите играчи.

Въпросът в случая е как появата на стейбълкойн от калибъра на Libra ще повлияе на цената на Биткойн? Отговорът е двоичен и неясен. Няма човек, който с абсолютна точност да може да прогнозира в коя посока ще поеме флагманската криптовалута при появата на новия си конкурент. Единият вариант е хората да видят, че крипто индустрията достига до едно ново ниво на приемане, което ще накара потребителите да се насочат към Биткойн. Алтернативата е да се види една сигурност в стабилната монета на Facebook, което да пренасочи целият обем на търговия от биткойн към нея. И двата варианта, разбира се, зависят изцяло от това дали проекта ще се осъществи.

Но нека приемем, че това рано или късно ще се случи. Това може да предполага подобни ходове и от страна на другите гиганти като Google, Apple, Samsung. Стане ли това, вече можем да бъдем сигурни, че новата дигитална ера е налице.

Начало на крипто ерата

Идеята на криптовалутите не е ли да са децентрализирани? Да няма посредник? Да няма орган, който да ги контролира? Поне така беше първоначалната концепция. Много хора ще сметнат, че това изцяло ще промени мисията на крипто активите.

Един от най-известните примери за това, което се счита за „децентрализирана фасада“, се вижда в структурата на блокчейна на Libra. Въпреки присъствието на мрежа от нодове, блокчейнът на Libra ограничава достъпността за тези, които не са членове на асоциацията, която задвижва проекта.

Дейвид Маркъс, ръководител на отдела, в който се разработва портфейла на Libra, CALIBRA, твърди, че като цяло идеята е всичко да бъде прозрачно – тоест да няма скрито-покрито. Всяка една от участващите компании имат право на един глас. Същото се отнася и за Facebook. Тези гласове ще се претеглят и на базата на мнозинство ще се определя съдбата на проекта. Това ще предотврати самосиндикалните решения, които може да застрашават Libra.

Биткойн няма да бъде пряката конкуренция на Libra

Повечето хора си представят, че титаничния сблъсък на финансовия свят ще бъде дуел между Биткойн и Libra. Реално това няма да бъде случаят. Истинската битка ще бъде между монетата на Facebook и американския долара. С появата на валута от този ранг, издадена в колаборация с най-големите компании, обществото може и да прецени, че по-добрия вариант за техните пари е да бъдат в ръцете на гигантите, а не на правителствата. Това в крайна сметка може да доведе до обезценяване на голяма част от фиатните валути. И дори това да не се случи с долара, еврото или йената, несъмнено по-слабите икономики ще се насоча към интеграция на
новата валута.

Имайки предвид интереса на страни от Близкия Изток и Африка, от една страна поради икономическите санкции наложени от САЩ, от друга поради сериозната инфлация, тази теория изглежда все по-вероятна.

Шансът тази идея да се реализира е 50/50. Ако това се случи, можем да бъдем сигурни, че начина, по който изпращаме и получаваме средства, както и модела на плащане на сметки и битови продукти, коренно ще се променят. Да, това наистина е едно голямо „ако“, но трябва се има предвид сериозната подкрепа, която получава Libra.

Независимо дали ще се получи или не, това е най-големият ход в историята на криптовалутите, и като цяло най-важния опит за иновация в историята на дигиталните технологии.

Cryptodnes. bg

Максийн Уотърс изисква от Facebook да спре разработването на Libra

 

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе