Премиерът на Полша укрил парцел за €16 млн.

в ПО СВЕТА

Матеуш Моравецки съди вестник, разкрил за 100 пъти под пазарната му цената

Своеобразен Апартаментгейт разтресе и крайнодесните управляващи в Полша. Министър-председателят на страната Матеуш Моравецки е собственик на парцел, който е цели 100 пъти по-скъп на пазарни цени, отколкото стойността на закупуването му.

Разследването е публикувано от опозиционния вестник Gazeta Wyborcza със заглавие „Как се е обогатил Моравецки“.

Според изданието, през 2002 г. Моравецки заедно с жена си се е сдобил с парцела, който семейството е закупило от църква.

Закупен е бил на много на много изгодна цена в предградие на град Вроцлав, Опорув. По пазарните цени от 2019 г. този парцел струва сто пъти повече.

Тогава премиерът и ексминистър на финансите е банкер – председател на управителния съвет на полската банка BZ WBK.

Според разследвалите премиера журналисти, този парцел липсва в данъчните декларации на Моравецки.

Изданието цитира показанията на Моравецки от 2006 г., когато той признава, че е информиран за наличие на апетитен имот от местния кардинал Генрик Гулбинович.

Тогава днешният полски премиер е платил за имота на стойно 4 млн. злоти (около 900 хил. евро) пет пъти под пазарната му стойност. Днес този имот се оценява от разследващите журналисти на 70 млн. злоти или 16 млн. евро.

„Пресата има право да отразява живота на публични лица, но задължението й е да го прави щателно“, заявиха от пресслужбата на премиера. Според пиарите, текстът накърнява реяпутацията на Моравецки и съпругата му, които „са решени да се обърнат в съда с искане за опровержение на тези лъжи и манипулации“.

Телевизия Евроком