Президентът на Сърбия: Защо заради европейското лицемерие трябва да се отказваме от руски газ?

в Свят

Президентът на Сърбия Александър Вучич на 19 януари по време на пресконференция обърна внимание на двойните стандарти по отношение на доставките на руски газ през територията на Западна Европа и балканските страни. И постави действително важен въпрос, който до голяма степен се отнася и за България.

Александър Вучич заяви, че един от газопроводите, алтернативен на руския (конкретно става въпрос за тръбата от Азербайджан), не разполагат с достатъчни обеми газ.

Освен това, според думите на сръбския президент, всички варианти за доставки на газ, които са били предлагани на Сърбия, са предполагали почти два пъти по-висока цена.

Именно този подход на европейските власти, Александър Вучич определи като «лицемерен».

И като пример сръбският държавен глава посочи твърдата позиция на Ангела Меркел, «която не отстъпва нито на милиметър, независимо колко голям е натискът на американците, що се отнася до «Северен поток-2″.

Властите на Германия са изпълнили цялата работа, която се иска от тях на тяхна територия, за да получат газ от руския газопровод, припомни Вучич.

«Оказва се, че земите на ЕС имат право на този газ, а защо ние, сърбите, да нямаме такова право?»,-отбеляза Вучич и добави, че «транзитният маршрут ще мине през Сърбия».

Вучич отбеляза също, че «Сърбия трябва да получи газ отнякъде».

„Чрез България от турския поток, или през Украйна и Унгария, за нас е важно само цената да бъде достъпна,” цитира РИА Новости.

По-рано беше съобщено, че по време на посещението си в Сърбия на 17 януари Владимир Путин заяви, че Русия е готова да инвестира 1,4 милиарда долара в изграждането на инфраструктура за продължаването на газопровода «Турски поток» към европейските страни през Сърбия.

Точно така, тези неща трябва да се отбелязват и да се отстоява твърда позиция, за да не повтаряме грешките си, а де се учим от тях. И Балканите и Русия имат нужда един от друг, и е важно да се отстояват тези позиции. News Front

Последни от Свят

Отиди Горе