Преврат във Венецуела

в СВЯТ

Американската марионетка във Венецуела се самообяви за президент, Тръмп го призна за „законен“Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент и положи клетва, а минути по-късно получи признание от Съединените щати и поне седем американски държави, предадоха световни и регионални медии.

„Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела“, заяви самият временен президент на митинг на опозицията във венецуелската столица, съобщи венецуелският вестник „Ел Насионал“ и БТА.

Това стана, след като хиляди излязоха по улиците на Каракас и други градове, за да искат отстраняване на правителството на Мадуро.

Гуайдо увери привържениците си, че е готов да свали Мадуро с помощта на армията, ако това е възможно.

Управляващите призоваха привържениците си да излязат на контрадемонстрация, но все още няма официална реакция. Местни издания съобщават, че при демонстрации в Каракас и други градове има сблъсъци с полицията.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че признава за легитимен лидер на Венецуела не президента Николас Мадуро, а Хуан Гуайдо, който е председател на парламента и водач на политическата опозиция в страната.

„Ще продължа да прилагам цялата икономическа и дипломатическа мощ на Съединените щати за възстановяване на демокрацията във Венецуела“, каза Тръмп, а високопоставен служител на администрацията му предупреди, че Вашингтон си запазва „всички варианти“ за действие, в случай че Мадуро упражни насилие срещу опозицията. Държавният секретар Майк Помпео призова венецуелските военни „да защитят демокрацията“ и допълни, че Вашингтон ще подкрепи усилията на Гуайдо да сформира правителство и да организира свободни избори.

След Съединените щати, Канада, Парагвай, Чили и Колумбия също признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

Десетки хиляди противници и привърженици на Николас Мадуро се стекоха тази вечер на протест и контрапротест в столицата Каракас, съобщи Франс прес. Полицията използва сълзотворен газ срещу опозиционерите.

Въпреки петролните си богатства, Венецуела страда от най-тежката икономическа криза в историята си. Хиперинфлацията доведе до масова емиграция и социални размирици. Размирици имаше и снощи в различни части на страната. При сблъсъците загинаха четирима души. ГЛАСОВЕ