Почина Карл Лагерфелд

в ПО СВЕТА
Модният дизайнер Карл Лагерфелд почина на 85-годишна възраст, съобщи в. „Фигаро“. Творческият директор на „Шанел“ е бил приет в болница вчера и през последните седмици не е бил в добро здравословно състояние.

За състоянието му се заговори още през януари, когато всепризнатата звезда на висшата мода отсъства и от двете дефилета на „Шанел“ (Chanel).  Тогава модни критици коментираха, че никога не е пропускал“ да се поклони на публиката след дефиле, откакто дебютира в „Шанел“ през 1983 г.

Известният с черните си костюми и тъмни очила дизайнер и фотограф криеше възрастта си. Предполага се, че е роден на 10 септември 1933 г. в Хамбург. Той напуска Германия в началото на 50-те години заедно с майка си. Двамата се установяват в Париж.

Дизайнерът Пиер Балмен забелязва Карл Лагерфелд, докато работи като моден илюстратор и го назначава за асистент. След това Лагерфелд работи за модните къщи „Жан Пату“ и „Клое“. От 1965 г. е творчески директор на „Фенди“.

През 1983 г. Карл Лагерфелд е назначен за творчески директор на всички колекции – висша мода, прет-а-порте и аксесоари, на „Шанел“. Той ръководи легендарната френска модна къща до края на дните си. През 1984 г. основава и модна къща на свое име. ГЛАСОВЕ