Посолството на САЩ за изгонения руски шпионин: Високо ценим действията на българското правителство! Москва: Ще отговорим на изгонването на руския дипломат от София

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Това съобщиха от посолството на САЩ в позиция по повод изгонения от София руски дипломат, обвинен в шпионаж. „Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще“, подчертават от дипломатическото представителство на Вашингтон.

 

Москва ще отговори на изгонването на руския дипломат от България. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Александър Грушко

„Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика“, разясни той.

По-рано българските власти обявиха за персона нон грата руски дипломат, за действията на когото прокуратурата е образувала дело по обвинения в шпионаж, пояснява ТАСС.

В понеделник прокуратурата на Република България съобщи, че е образувала дело срещу руски дипломат, който е заподозрян в шпионаж. Делото обаче е спряно, тъй като лицето има дипломатически имунитет.

На среща, която се е състояла по този повод на 25 октомври в българското министерство на външните работи, българската страна е пожелала служителят на посолството да бъде отзован до понеделник, пояснява ТАСС.

По-рано днес от българското външно министерство обявиха, че уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата.

На посланика на Руската федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров е връчена официалната нота, която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България.

„В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България“, се казва в съобщението на Външно министерство.

За случая се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че акредитиран дипломат – първи секретар от посолството на Русия, е действал като шпионин в България от почти една година. Засега името на дипломата не е обявено официално. Потвърдено е, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Епицентър. БГ