Последно поколение томограф заработи във ВМА

в БЪЛГАРИЯ

Високият клас томограф осигурява изключително качествени изображения, чрез които се откриват тумори, невидими за ехографа. Модерният апарат има и система за ранна диагностика на карцином на простатата.

Последно поколение ядрено-магнитен резонанс заработи във Военно-медицинската академия в София. Високият клас томограф осигурява изключително качествени изображения, чрез които се откриват тумори, невидими за ехографа. Модерният апарат има и система за ранна диагностика на карцином на простатата.

Като 20-годишен лаптоп – така изглежда старият томограф на ВМА, ако се опитаме да го сравним с възможностите на тази технология. Чрез нея се полагат основите на телемедицината у нас. Само интернет е нужен, за да заработи системата за пренос на образи, независимо в коя точка на България.

ген. проф. Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА: Аз лично съм видял още преди 10 години как американците пренасяха образите си от Ирак и от Афганистан и ги интерпретираха в Ландщул в Германия. Още тогава ми беше мечта да го видя и в България. Е, вече е факт.

3D фюжън методика позволява след като се запише образ, той да се насложи с ехографско изображение. Така може да се взима биопсия от невидими за ехографа тумори, както и те да бъдат унищожавани.

д-р Владимир Николов – началник на отделение по компютърна и магнитно-резонансна томография, ВМА: Вече видяхме едни коров инсулт на пациент, остър коров инсулт, който с предната технология беше невидим за нас.

Над 60 пациента на ден могат да бъдат изследвани с тази уникална технология.

Това е възможно, защото времето за изследването е намалено наполовина.

БHT

ВМА с нов ЯМР без аналог у нас