Помогна ли хард форка на Monero на GPU копачите?

в Крипто

Monero, алткойна с отворен код, който е създаден за да осигури анонимност и децентрализация, успешно претърпя хард форк на 9 март, 2019, което доведе до срив на хеш рейта над 80% и прочистване на ASIC копачите от мрежата.

Това е най-новото развитие в продължаващата война на Monero срещу ASIC, чиято цел е да предотвратят прекаленото централизиране на хеш мощността на крипто добива. Но какво точно означава това за GPU копачите?

ASIC войната 

Monero направи първия си анти-ASIC хард форк през април 2018, за да противодейства на ASIC машини като Antminer X3. Екипът на Monero Core изтъкна конкретни опасения относно манипулации или наложеното регулиране на мрежата и впоследствие се ангажира да увеличи съпротивлението на ASIC, изграждайки своята стратегия за хард форк с цел забрана на ASIC копачи да се използват в мрежата.

В умишлено изключване на ASIC копаенето, Monero се ангажира с CPU и GPU копачите, и се съпротивлява с централизацията. Предотвратяването на потенциални 51% атаки е много важно за “privacy” токен като Monero като фермите за копаене растат по размер и броят на пазарите за заемане на хеш мощност се увеличава. Неотдавнашната атака на Ethereum Classic през януари показва, че е възможно да се извърши 51% атака, дори и при алткойн с доста висока пазарна капитализация.

Единствената опасност е, че с времето ангажиментът на Monero към своите хард форкове на всеки шест месеца може да бъде неустойчив. Това е така, защото консенсусът в общността става все по-труден за постигане – последният форк породи четири обединени от Monero проекта.

Намесата на GPU копачките

Въвеждането на анти-ASIC протокола за доказателство за работа (Proof-of-Work) на Monero видя, че процентът на хеширане е 83%, което повишава рентабилността нa GPU копачките, които обикновено добиват други, по-печеливши токени.

Спадът в скоростта на хеширане прави Monero един от най-печелившите токени, но чрез законите на търсенето и предлагането, скоростта на хеширане вече се изравнява. Пазарът не се събра в отговор на хард форка, както можеше да се очаква бавният отговор може да се дължи на факта, че повечето ферми за копаене на криптовалути и GPU ригове за добив изискват прекалено много ръчни усилия, за да променят алгоритмите за добив – макар софтуерът да става все по-сложен.

Ъпгрейдът на Monero също въведе допълнителни промени, свързани със сигурността към динамичния блокчейн алгоритъм, за да помогне за смекчаване на потенциалните атаки. Придържайки се към корените си на Privacy токен, актуализацията допълнително въвежда фиктивно криптирана идентификация за плащане, подобрявайки хомогенността на всяка транзакция.

Следователно последният хард форк е значително подобрение на основополагащите принципи на Monero за неприкосновеността на личния живот, сигурността и децентрализацията, което трябва да бъде приветствано. Освен това, това е благодат за GPU копачите и показва, че ако сте гъвкави, все още има пари, които могат да бъдат изкарани чрез GPU добив. Cryptodnes.bg

 

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе