Пол Кругман: Рецесията идва тази година или следващата

в СВЯТ

„Да, вероятно“, отговори икономистът, носител на Нобелова награда, Пол Кругман, попитан от сп. Форчън дали идва рецесия. „Мисля, че има доста голяма вероятност да имаме рецесия в края на тази (или) следващата година“, каза Кругман по време на Световната правителствена среща на върха в Дубай в неделя, според доклад на CNBC.

Така се вписа в предшестващото изказване на шефката на МВФ Катрин Лагард, която говори за „4 тъмни облака, надвесили се над световната икономика”.

Кругман посочи фактори като пукащия се технологичен „балон“ и „неефективния“ стимул за намаляване на данъците на президента Доналд Тръмп, въпреки че подчерта, че еврозоната вече е „наистина близо до рецесия“.

Италия вече е в рецесия, докато Германия е на ръба. Европейската комисия понижи прогнозите си за растеж миналата седмица.

Финансовите директори в Северна Америка очакват рецесия до 2020 г., докато икономисти, анкетирани преди няколко месеца, заявиха, че рецесията ще удари до 2021 година, припомня Форчън.

Преди месец Goldman Sachs заяви, че пазарите поставят шансовете за рецесия през следващата година 50 на 50, въпреки че самата банка заяви, че данните от пазарите вероятно са грешни, а реалният риск е едва 15%. 19MIN.BG

Обещават нова катастрофа на световната икономика