Полска банка ще използва блокчейна на Етериум

в Блокчейн
Loading...

Alior банк интрегрира блокчейн

Банката Alior Bank, която е базирана във Варшава, Полша, използва публичния блокчейн Етериум, за да удостоверява документите на своите клиенти.

Съобщава се, че Alior разработва това блокчейн решение в отговор на променящите се регулации в Полша, където през 2017-та, Службата за защита на конкуренцията и потребителите постанови, че страниците на уебсайта не представляват „траен носител“, необходим за издаване на документи на клиенти.

Според доклад на Forbes от 17 юни, когато клиент на Alior получи документ, ще може да провери неговата автентичност, следвайки линк от уебсайта към мястото му в блокчейна. Това означава, че потребителите могат да проверят дали въпросният документ всъщност е бил издаден в точната формулировка, когато банката предявява претенции. Ръководителят на отдела за блокчейн технология в Alior,Пьотр Адамсчук, поясни:

Ние знаем точно в кой блок на Етериум се публикува документът с даден хеш. Ако знаем номера на блока, знаем също и времевия печат. Знаем, че е публикуван преди известно време и не е бил променян (ако хешът, съхранен на блокчейна, е идентичен с изчисления хеш от документа) и по този начин можем да докажем, че не е бил заменен на нашите сървъри.

По този начин, Alior дават блокчейн решение на сериозен проблем, което предоставя онлайн документация чрез подходящо издръжлив носител. Освен това, ръководствотона Alior смята, че е първата банка, която използва публичен блокчейн заобслужване на клиенти. Отговорникът за блокчейн стратегията на банката, Томаш Сиеницки, коментира:

Искамехората да се уверят, че сме направили всичко както трябва и не крием нищо. Акокажем, че документите са действително проверени и автентични, всеки може да гопровери и сам да се увери. Това не е възможно, като се използва частенблокчейн.

Банкитев Южна Корея все повече използват блокчейн технологията, от решения за верификация на документи до peer-to-peer услуги, въпреки че не интегрират криптовалутни услуги.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Блокчейн

Отиди Горе