Политически скандал: Четвърт милиард евро, племенница на руски олигарх, националист-политик в капана на видеозапис (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Огромен политически скандал тресе Австрия

Големи немски издания като „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“ публикуваха видеозапис, на който австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе уговаря с Альона Макарова, племенница на руски олигарх скрита подкрепа за него и партията му на цената на изпиране-трансфер на четвърт милиард евро.

Записът е направен на остров Ибиса (Испания) през юли 2017 г. – преди парламентарните избори. На тях партията на Щрахе – националистично-патриотичната Австрийска партия на свободата се представи добре и така влезе в коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц.

По време на разговора Щрахе обяснява как да се трансферира този четвърт милиард долара, като се използват разни форми и неправителствени организации.
Става дума и за строителни проекти
„Тя ще получи всички проекти, които „Щрабаг“ получава сега“, обещава Щрахе.

Бел.на автора: Щрабаг е сред най-големите строители у нас с маса обществени поръчки – например Терминал 2 на летище София, участва в търговете за магистрали и градска инфраструктура и т.н. 
Общата стойност на дейността му в България се оценява на четвърт милиард евро (какво съвпадение, а?), а сред собствениците е руският олигарх-мултимилиардер Дерипаска. 

Наред с това олигархичната племенница и австрийските политици са обсъждали получаването на лиценз за казино, покупка на хотели и строителство на … автомагистрали!

Бъдещият австрийски вицеканцлер съветва жената да купи най-големия вестник в страната – „Кронен цайтунг“, който след това да го подкрепя по време на предизборната кампания.
„Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени. Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката“, резюмира офертата Щрахе.

Срещата-сделка е била организирана от Йохан Гуденус – политик от същата патриотично-националистична партия. Той е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство.

Според уточненията на рускинята и неин партньор на срещата този четвърт милиарда евро не бил „напълно легален“. Затова нямало как да бъде вложен на банкова сметка. Политиците акцентирали обаче, че затова операциите по трасферирането му в чист трябвало да изглеждат законово добре.

Пред „Шпигел“ двамата политици не отричат срещата. Щрахе се оправдава, като твърди за „строго частна“ среща в „небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка“, макар че езиковата бариера им пречила.

Сметката палата на Австрия незабавно започна разследване на финансирането на тази националистична формация, а прокуратурата веднага изисква пълният видеозапис, макар че юридически погледнато, той е незаконно правен.
Канцлерът свика незабавна извънредна среща на правителството, вероятно скандалът ще се обсъди и в парламента, както вече поиска опозицията.

Григор Лилов, Фейсбук