Полезните свойства на шам-фъстъка

в СВЯТ

Шам-фъстъкът е познат на хората от 6 хиляди години.
Той представлява ядка на плод на храстовидно дърво, което расте в Близкия изток, Средна Азия и в някои райони на Америка. В началото ядките се сушат на слънце, след това се накисват в солен разтвор. От много векове шам-фъстъкът се смята за символ на здравето и дълголетието, заради съдържащите се в него полезни вещества.
Шам-фъстъкът е богат на полезни мазнини, белтъчини и минерали; в него има много витамин Е, витамини от групата В, особено В6. Тези вещества превръщат ядките в мощен антиоксидант, който защитава клетките от свободните радикали. Освен това те съдържат мед, калий, желязо, цинк и селен. Сто грама ядки съдържат 557 калории.

Шам-фъстъкът спасява сърдечно-съдовата система
Редовната употреба на тези ядки сваля нивото на „лошия“ холестерин и триглицеридите в кръвта. Едновременно с това се намалява възпалението в кръвоносните съдове и следователно пада рискът от сърдечно-съдови болести.

Шам-фъстък за отслабване
Ядките са богати на целулоза, бързо насищат и човек се спасява от преяждане и наднормено тегло.
Шам-фъстък за добро зрение
Ако редовно употребяваме шам-фъстък, ще имаме добро зрение, благодарение на съдържащите се в ядките лутеин и зеаксантини. Те предпазват тъканта на очите от възпаления, които свободните радикали предизвикват, и от окисление. Свободните радикали са една от причините за слепотата.

Шам-фъстъкът намалява риска от диабет
Установено е в изследвания, че шам-фъстъкът предпазва от диабет 2. Две порции шам-фъстък на ден зареждат организма с нужното количество фосфор, който не само преобразува белтъчините в аминокиселини, но и повишава толерантността към глюкозата.

Шам-фъстъкът подобрява състава на кръвта
Витамин В6 помага при анемия. Благодарение на шам-фъстъка всичките клетки и тъкани в организма получават кислород за сметка на участието на някои съставки в производството на хемоглобин. Всичкото това не само подобрява състава на кръвта, но и гарантира бодрост и енергичност.

Повишава имунитета
Витамин В6 осигурява добра устойчивост на организма на различни заболявания. Както посочихме, той се съдържа в големи количества в шам-фъстъка. Дефицитът на този витамин влияе върху реакциите на белите кръвни теллца върху вирусите.

Шам-фъстъкът осигурява стабилна нервна система 
Шам-фъстъкът съдържа вещества, които произвеждат миелин, изолиращата обвивка, която защитава нервните клетки от претоварване. Миелинът помага точно да бъдат предадени нервните импулси в мозъка. Витамин В6 помага за правилното взаимодействие между адреналина, серотонина и гама-аминомаслената киселина, които регулират съобщеният чрез нервната система.

Помага при суха кожа
Природните масла в тези ядки защитават кожата от изсъхване. Мощните антиоксиданти витамините Е и А поддържат структурата на кожните клетки, правят я еластична и млада. Витамин Е е отлично слънцезащитно средство, което пази кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Издателство PACПEP