Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Покана за членство в клуба на дебилите

в България
Loading...

Вчера, 22-ри май, “Официален вестник на ЕС” е публикувал т.нар. “покана” към бъдещите инвеститори  в АЕЦ “Белене”. Това би следвало да означава истински старт на процедурата за техния избор, която трябва да продължи около 12 месеца. Но, какво всъщност е публикувано? Покана или нещо друго? Ще ви покажа шапката от оригиналните публикации на ЧЕТИРИ езика, в това число български, английски, немски и френски.

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху съответната снимка:

 

На български език заглавието започва с думата ПОКАНА. Да видим, как е на другите езици, на страните членки на ЕС?

 

Английската дума за ПОКАНА няма нищо общо с думата, която виждате в заглавието на превода, но понеже повечето, да не кажа всички, от вас знаят прекрасно този език реших да не ви обиждам и аз да ви казвам, коя е правилната дума. Така преведена и представена “поканата” прилича повече на нареждане или команда, отколкото на любезно предложение.

Ето как изглежда същото нещо на останалите два обещани езика:

 

 

Понеже немския и френския езици не са чак толкова популярни като английския реших да ви покажа оригиналните им думи за думата ПОКАНА. Както виждате, пак няма нищо общо с оригинала на български.

Ако не се сещате, защо се получава така ще се опитам да повдигна малко завесата. На практика ПОКАНА към чужди инвеститори НЯМА! Има имитация за повикване. Поканата е само на български език, защото от България никой няма да хвърли и една стотинка в гьола Белене.
Който иска може сам да се порови и да провери, как стоят нещата с публикациите на “поканата” на останалите езици на страните членки на ЕС.

Но това не е всичко! В “Официален вестник на ЕС” е публикувана само “поканата” без многото приложения към нея. За тях вестника препраща към сайтовете на Министерството на енергетиката и Националната електрическа компания, подчертавайки, че там те са публикувани само на български и английски. Потенциалните инвеститори от другите страни ще трябва да си ги превеждат сами. Трябва да са дебили, че да се хванат на стръвта на (из)родната организирана престъпност?

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Последни от България

Отиди Горе