Плевнелиев: Няма да се предадем за Фолксваген! Ройтерс: Турция и Volkswagen договориха строежа на автомобилния завод

в БЪЛГАРИЯ

Плевнелиев: Няма да се предадем за Фолксваген

„Докато няма подписан договор, битката не е загубена. Продължаваме да бъдем в играта”. Това заяви в предаване Плюс-Минус. Коментарът след новините Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) по повод борбата на България да вземе милиардната инвестиция на Фолксваген.

„На 9-ти концернът „Фолксваген” ще обяви новата си визия, новите си продукти, новата си стратегия. Говори се за пълно преначертаване. Ще бъдем там и ще имаме отново възможност да говорим с ръководството на компанията”.

„Тази битка не се води по правила и трябва да го разберем. България играе по правилата на ЕС, докато Ердоган не го прави. Това е моята голяма лична битка, защото аз обичам Германия. Давам си сметка, че концернът ще реши, но ако избере Турция, всички ще се запитат, има ли двоен морал? Битката за „Фолксваген“ не е само за икономическия интерес на Германия. Концернът е в Долна Саксония, откъдето посочват, че подкрепят демократичната опозиция в Турция“, подчерта той.

„Ако тази мегафабрика щеше да произвежда продукция за страни, извън ЕС ок, но тя ще внася коли на европейския пазар. За първи път сме на мегапазара и всички знаят, продължаваме да играем тази игра. Аз съм реалист и казвам, че Турция има своите силни страни и не играе по правилата, но ние до последно няма да се предадем. Ще разчитаме и на грешка от страна на Турция“, заяви Плевнелиев.

Ройтерс: Турция и Volkswagen договориха строежа на автомобилния завод

Турция е все повече уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради производствен завод в страната след „изключително положителна“ среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Ердоган тази седмица.

Това твърди агенция „Ройтерс“ като се позовава на три турски източници. Тя припомня, че миналата седмица двете страни са водили разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 млрд. евро.

„Производителят на автомобили, който обмисляше да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че Volkswagen е положително настроен за инвестиране в Турция“, пише „Ройтерс“.

Според информационната агенция президентът на Турция Ердоган и главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс са преодоляли повечето проблеми по време на среща тази седмица. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, коментира източник на „Ройтерс“.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на посещение в Анкара, че Volkswagen прави голяма инвестиция в Турция.

Ройтерс цитира втори източник, според който все още трябва да се изяснят само незначителни, главно данъчни въпроси. „Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено скоро, след като бъдат направени окончателните корекции “, твърди източникът.

19MIN, Студия Трансмедия