Пламен в страната на цифрите

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконното имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев се обяви за жертва на медийна кампания на олигарси и се озова с охрана от Националната служба за охрана (НСО).

Но вече седмица Георгиев не може да обясни цифрите около неговата последна имотна сделка. Нещо повече. Тези цифри така се оплетоха, благодарение на действията на самия шеф на КПКОНПИ, че вече е трудно да се разбере какво точно притежава той и колко струва то. Георгиев обясни, че нотариалните актове по всичките му имоти са грешни. Смени данъчната си оценка. Отрече се от терасата си. И обясни доходите си с професията на съпругата си.

Ето и кратка хронология на играта с цифрите на Пламен Георгиев.

Апартаментът

Пламен Георгиев и съпругата му са собственици на тризонет в на ул. проф. „Георги Павлов“ 21. Нотариалният акт ясно показва какво включва жилището. Първото ниво на кота +14.60 е с площ 106.76 кв. м и тераса с площ 47.99 кв. м. Второто ниво на кота +17.40 е с площ 16.08 и тераса с площ 186.57 кв. м. Третото ниво на кота +19.90 е с площ 33.08 мв. м.

Данъчната оценка

Вписаната в нотариалния акт данъчна оценка на имота е 452 785.70 лв.

Георгиев оспорва тези цифри от собствения си нотариален акт и миналата седмица показа нова данъчна оценка, издадена през 2019 г., която не включва голямата тераса.

Тази данъчна оценка е за 255 306 лв.

Декларацията

В собствената си декларация пред ръководената от него КПКОНПИ самият Георгиев е вписал цена на придобиване 293 374.50 лв. и за тази цена е платил данъци и такси.

Банката

В тази смесица от цифри се включи и финансиралата сделката с ипотека банка – Първа инвестиционна банка. Според лицензирания оценител на ПИБ имотът струва 379 000 лв., а в оценката не е включена терасата, която и не била част от обезпечението пред банката.

Продавачът

Разследване на Антикорупционния фонд показа, че имотът на Пламен Георгиев е предлаган за 320 000 евро.

Как шефът на КПКОНПИ е мотивирал продавачът да се откаже от 50% от цената, остава неизвестно.

Студия Трансмедия