Писател поиска да се наложат „антидъмпингови мита“ на турските сериали… Били безплатни, нарушавали правилата на ЕС, и представляват пропаганда…

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
Писателят Добри Божилов, който нашумя покрай бестселъра „Задругата“, призова да се въведат „мита“ на турските сериали. Причина за това е, че те се разпространяват безплатно и това е вид „дъмпинг“, чрез който Турция осъществява пропагандна политика.

Ето статусът на Божилов, без редакции:

„Между другото, да знате, че турските сериали са БЕЗПЛАТНИ и това е причина медиите да ни заливат с тях. Тези сериали са част от пропагандата на Турция по света. Но за нас като съседна страна, подобна пропаганда е опасна, защото не просто се създава илюзорен имидж на Турция, но има заплаха за самото ни съществуване.
От определена гледна точка, това е и именно пример за „хибридна атака“, за каквито непрекъснато говорим и заклеймяваме.
Телевизиите са на супер печалба. Излъчват съдържание, без да го плащат, а кешират реки от пари от реклами. Твърденията, че сериалите са гледани, е несъстоятелно, защото в национални медии в прай-тайма, каквото и да пуснеш, се гледа. Няма разлика в аудиторията между турските сериали и когато не бяха те, или пък дори днес – в дните, в които няма сериали.
Считам, че подобно явление следва да се разгледа като „дъмпинг“ и да се наложат наказателни вносни мита. Т.е. телевизиите да плащат мито за получената от Турция безплатно продукция.
Въпросът следва да се разгледа от Европейската комисия. Това е пряк пример за „субсидия“ от страна на държавата, която поставя в неравнопоставено отношение чуждите конкуренти. Турция е в митнически съюз с ЕС, и трябва да спазва правилата му.

Добри Божилов, писател
Автор на „Задругата“