Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Петролен гигант стартира най-голямото IPO в историята

в Крипто

След много закъснения, Saudi Aramco продължава напред с плановете си за пускането на първичното си публично предлагане, което може да се окаже най-голямото IPO в историята, съобщава Wall Street Journal.

Това е възможно, след като държавният петролен гигант получи необходимото регулаторно одобрение от Органа за пазарен капитал на Саудитска Арабия.

На 1-ви ноември Reuters съобщи, че служителите на компанията са организирали „среща в последния момент“ с инвеститорите, за да направят така желаната оценка от $2 трилиона да се превърне в реалност.

Амбициозното IPO първоначално беше обявено от Мохамед бин Салман, през 2016 г., в опит да насочи страната отвъд пределите на основния ѝ източник на богатство – петрола. Репутацията на престолонаследника зависи от способността му успешно да направи това IPO.

Посочената по-горе оценка обаче, се смяташе за твърде висока и неизпълнението на амбициозната цел предизвика множество отлагания, които потиснаха “апетита” на компанията.

Loading...

Вместо да изберат изброяване на NYSE или друга голяма борса, Saudi Aramco избра Tadawul, местна фондова борса, която е на път да стигне до своя голям момент и да “влезе в историята”.

Ако вземем предвид негативните прогнози за цената на петрола, на IPO-то ще бъде трудно да докара оценката на компанията до 2 трилиона долара. Въпреки това, тя пак би се считала за голям играч на световния пазар дори с 1,5 трилиона долара. Cryptodnes. BG

Първото крипто IPO, регистрирано със SEC, вече е реалност

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе