Пенс към НАТО: Как да опазим мира, като купувате оръжия от изток

в ПО СВЕТА

Пенс е търговски пътник, а не вицепрезидент на «най-великата демокрация в света». Какъв упадък!


САЩ не могат да стоят безучастно, докато съюзници от Алианса купуват оръжия от изток, заяви вицепрезидентът Майк Пенс в изказването си на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Ние няма просто да гледаме как наши съюзници купуват оръжие от наши противници“, предупреди вицепрезидентът на САЩ, цитиран от ТАСС.

„Няма да можем да гарантираме мира на Запад, ако наши съюзници зависят от Изтока“, подчерта Пенс.

Вицепрезидентът на САЩ призова освен това ЕС да признае председателя на венецуелския парламент Хуан Гуаидо за „единствения легитимен президент на Венецуела“.

Пенс отправи своя апел не просто към отделните страни членки на Европейския съюз, а към блока като цяло, отбеляза Ройтерс.

Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент на Венецуела и бе подкрепен от Съединените щати и други страни, заслужава „останалата част на света“ да го признае, каза вицепрезидентът на САЩ. Той нарече венецуелския президент Николас Мадуро „диктатор, който трябва да се оттегли“.

Пенс настоя европейските страни да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и да се отнесат сериозно към заплахата, каквато представлява използването на телекомуникационни съоръжения, доставяни от китайската компания Хуауей (Huawei), отбеляза АП.

САЩ ще продължат да преследват „останалите джихадисти от „Ислямска държава“ въпреки предстоящото изтегляне на техните военни части от Сирия, заяви Пенс на конференцията в Мюнхен, цитиран от АФП.

„САЩ ще запазят силно присъствие в района и ще продължат да преследват останките от „Ислямска държава“ навсякъде и винаги, когато си подадат мръсната глава“, заяви Пенс на форума в Мюнхен.

Борисов: Майк Пенс одобри всичко, което правим и благодари на спецслужбите ни

Търговските отношения между България и САЩ и ръстът на американските инвестиции в България са били сред акцентите в разговора на премиера Бойко Борисов и американският вицепрезидент Майк Пенс. Срещата между двамата се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Борисов уточни, че по време на срещата не е била дискутирана темата за покупка на американски изтребители F-16, нито темата за отношенията с Русия.

„Искаше да изрази буквално уважението си и одобрението за всичко, което нашата страна прави, на всички нива. Благодари за работата на специалните ни служби, които работят прекрасно с тях. Поръча на неговия екип, изрично, два пъти до края на годината да дойде в България и заедно да отидем да посетим някои от летищата или базите, където има американски войници да се подготвят към този момент“, изтъкна Борисов, цитиран от БНР.

На поискан коментар за възможността президентът Румен Радев да наложи вето на приетите от парламента промени в Изборния кодекс Борисов отговори така:

„Толкова работа имаме. Толкова ми е трудно да прокарам държавата през иглени уши, виждате.

Виждате отношенията Америка-Европа, Русия-Китай какви са, за да хабя енергия. Виждате, събота е днеска, целия ми ден, цялата ми енергия минава да направя нещо добро за страната и да я представя добре. Тези, които нямат работа, могат да си говорят. Тяхна работа“.

Какво написа Борисов във фейсбук за срещата

„Търговските отношения със САЩ и ръстът на американските инвестиции в България бяха сред темите на разговора ни с вицепрезидента Майкъл Пенс. Обсъдихме постигнатото от председателството ни на Съвета на ЕС, както и позицията на България по ситуацията във Венецуела. Американският вицепрезидент изрази одобрението си за работата на страната ни на всички нива, като специално изтъкна дейността на българските специални служби.“

 БТА/БНР/Дир.бг/Гласове