Певицата Ники Минаж – причина за премахването на настойничеството на саудитката? (ВИДЕО)

в Лайфстайл
Loading...

В съобщението си, публикувано в американски уебсайтове, известната американска певица Ники Минаж изрази своето удовлетворение от решението, взето от принц Мохамед бин Салман за премахване на настойничеството на саудитските жени. Това стана миналия петък чрез обява в официалния вестник „Ум ал кура“.

Ники Минаж отговори и на информация, че именно тя е в основата, силният човек в Рияд да даде безпрецедентни права на саудитките. От този момент те задължително ще имат лични документи, както и се премахва настойничеството върху тях от страна на роднина от мъжки пол. Досега те нямаха право, без негово съгласие, да напускат страната, да влизат в болница и други индивидуални права.
„Не съм сигурна, че аз съм причината за този акт, след като анулирах концерта си в Саудитска Арабия. Все още обаче има дълъг път за извървяване, но това, което стана наистина е голяма радост за мен”, отбелязва американската певица.

Екстравагантната Минаж не каза дали все пак ще осъществи концерта си в консервативната арабска страна при новата ситуация. Нейното присъствие в Саудитска Арабия беше един от проектите на престолонаследника Мохамед бен Салман за модернизирането на страната.

На 18 юли 2019 г. беше планиран концерт на Ники Минаж в Джедда. Поканата дойде от държавната Агенция за развлечение. Консервативни кръгове подложиха на силни критики бъдещото културно събитие. Изненадващо дни преди да отпътува певицата изпрати писмо, по силата на което анулира изявата си в Саудитска Арабия. В първоначалния вариант на писмото на Минаж беше посочено, че „държавата не зачита правата на жените и хомосексуалистите“. Сега, когато е премахнато настойничеството над жените, се отбелязва, че в писмото на Минаж се е говорило само за правата на жените. Все пак в саудитските медии се отбелязва, че „не американската певица, а висши служители в държавата са взели самостоятелно решението“.

Не е ясно дали Ники Минаж е причината за отпадането на настойничеството на саудитката. Вероятно обаче скандалът, който избухна около нея, има отношение към новия статут на жените в консервативното кралство.

The Foreign Insider

 

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе