Партията Brexit спечели изборите във Великобритания

в ПО СВЕТА

Партията Brexit, водена от бившия лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, води изборите за Европейски парламент, проведени в Обединеното кралство на 23 май. За това свидетелстват резултатите от преброяването на гласовете в 353 от 373 избирателни района, които BBC Broadcasting Corporation публикува на своя уебсайт в понеделник.

Въз основа на предварителните резултати, партията Brexit, основана през януари 2019 г., е получила подкрепата на 31,6% от британците, участвали в изборите за първите избори за Европейски парламент. Следва да се отбележи, че на последните избори, проведени през 2014 г., UKIP получи най-много гласове (26,6%), а сега достигна едва 3,3%. Успехът на новата партия Фараж, който отново успешно се възползва от протестните настроения в обществото, вече се опитва да го използва като коз, за да се върне към голямата британска политика и да получи възможност да повлияе на хода на преговорите с ЕС.

Управляващата Консервативна партия спечели само 9,1% от избирателите, участвали в Евроселекцията, и се класира на пето място. На предишните избори за Европейски парламент консерваторите показаха трети резултат с малка разлика от основните си съперници, получавайки подкрепа от 23.1% от избирателите. Ако окончателните данни са като предварителните, това ще бъде най-лошият резултат за Торите за целия период на участие на Обединеното кралство в европейските избори.

Основната опозиционна сила в британския парламент, Лейбъристката партия, която се нарежда на трето място, получи 14,1% от гласоподавателите, в сравнение с 24,4% преди пет години. Либералдемократите са на второ място с 20,3% от гласовете, които са увеличили подкрепата си почти три пъти. На четвърто място е Зелената партия с 12.1%.

В изборите са участвали 36,7% от британските избиратели, което е с 1,1 процентни пункта повече в сравнение с 2014 г.

Телевизия Евроком