The Bulgarian Times

Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО

в Свят

Единодушно със 140 глада за, без против и въздържали се Народното събрание одобри и гласува присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.

Въпреки отсъствието на депутатите от БСП в пленарна зала, парламентът започна заседанието си с кворум от 123-ма народни представители. На ратификацията на Протокола към Северноатлантическия договор присъства и председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

Натовските държави подписаха протокола за приемането на Република Северна Македония на 6 февруари в Брюксел, с което беше даден старт на процедурите за национална ратификация. Очаква се процесът да отнеме около една година, след което Северна Македония ще стане 30-ият член на Северноатлантическия пакт.

От парламентарната трибуна лидерът на “Атака” Волен Сидеров припомни предложението си за анекс към договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, който трябва да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Според Сидеров отворен остава и въпросът хората с българско самосъзнание в Северна Македония могат ли да се чувстват спокойни.

Подобна позиция изрази и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него Македония трябва да промени поведението си спрямо България, да спре да руши български паметници, както и да спре да репресира хората с българско самосъзнание.

Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за ратификацията на протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и каза, че това е мъдро решение.

Парламентът ратифицира договора за Северна Македония, много усилия положихме, така че да благодарим на парламента и на депутатите за това мъдро решение, заяви Борисов в началото на заседанието на правителството.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе