Парацетамолът вече няма да се продава свободно във Франция

в СВЯТ

Френската Агенция по лекарствата предупреждава, че болкоуспокояващите не са безопасни.

Скоро няма да е възможно от аптеките във Франция да се купува свободно парацетамол, както се купуват презервативи или четка за зъби. Националната агенция за безопасност на лекарствата (ANSM) обяви, че парацетамолът, самостоятелно или в комбинация, ибупрофенът и ацетилсалициловата киселина (по-известна като аспирин) вече няма да се предлагат свободно в аптеките.

За продажбата им ще се изисква рецепта от януари 2020 г. Общо 36 лекарства, базирани на парацетамол и 46 нестероидни противовъзпалителни средства, ще бъдат недостъпни без лекарско предписание.

Всички все още помнят случая с 22-годишната Наоми Мусенга, която бе намерена мъртва в дома си, няколко часа след като неуспешно се обадила на Бърза помощ през декември 2017 г. „Аутопсията показа, че тя е починала от остра чернодробна интоксикация, свързана с парацетамол“, припомня проф. Франсоа Шас, почетен президент на Академията по фармация. Малко известно е, че това лекарство е водещата причина за индуцирана от лекарства чернодробна трансплантация. „Във Франция това е около една чернодробна трансплантация всяка седмица“, казва фармацевтът.

Специалистите припомнят и правилната употреба на тези лекарства. За парацетамол не повече от 3 грама на ден за възрастен с тегло над 50 кг, не повече от една таблетка от един грам на всеки 6 часа. „В допълнение към риска от предозиране, трябва да внимавате при смесването с алкохол, който вече е токсичен за черния дроб“, казва проф. Шас. Той съветва също да се избягва парацетамола срещу махмурлук.

Що се отнася до нестероидните противовъзпалителни средства, като ибупрофен, те също не са без риск.

„Злоупотребата може да доведе до усложнения в бъбреците или сериозни инфекциозни усложнения“, казва д-р Вела от френската Агенция по лекарствата. Тъй като отслабват реакцията на имунната система, тези лекарства, използвани неправилно, могат всъщност да изострят размножаването на патогенни бактерии или вируси. „Те са токсични и за плода през цялата бременност“, предупреждава проф. Шас. Той припомня правилната им употреба: да се използват в най-ниската ефективна доза за най-кратко време; да не се удължава лечението за повече от три дни в случай на треска или пет дни в случай на болка; да се прекрати лечението в края на симптомите; да не се приемат в случай на варицела и, накрая, да не се приемат едновременно два медикамента на основата на нестероидни противовъзпалителни средства.

Превод от френски за ГЛАСОВЕ: Галя Дачкова

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА