Паника в САЩ! Русия тайно изпита успешно С-500, която може да свали всичко във въздуха (ВИДЕО)

в Свят

Американски медии разпространиха спешно съобщение, че Русия е изпитала успешно най-новата си зенитноракетна система С-500 „Прометей“. Те се позовават на източници от американското разузнаване.

Изстреляната ракета е поразила цел на рекордна дистанция — над 480 км, което е с 80 км повече от предишното най-добро постижение. Източниците не поясняват мястото и датата на бойния тест на ракетата.

CNBC отбелязва, че С-500 е зенитноракетна система със земно базиране, която е способна да прехваща и поразява не само „невидими“ самолети като F-22 и F-35, но и безпилотни летателни апарати (БПЛА), хиперзвукови ракети и други летателни апарати.

Русия от своя страна официално не потвърждава, че С-500 е готова и вървят тестове: от Министерството на отбраната заявиха, че „Прометей“ ще постъпи на въоръжение във Въздушно-космическите сили едва след приключване на изпитанията, тоест – ориентировъчно около 2020 г.

Военно-политическият експерт от фондация „Народна дипломация“ Сергей Простаков отбелязва, че предшестващите С-500 зенитноракетни системи са осигурили на Русия славата на производител на най-добрите в света средства за борба с авиация и ракети.

Той добави, че всяка информация, свързана с комплексите С-300 и С-400 автоматично се превръща в „стратегически фактор, влияещ на международните отношения и баланса на силите в регионите“. Затова, отбелязва Простаков, изключителното внимание на Вашингтон към С-500 е напълно разбираемо, тъй като по данни на Пентагона Русия ще се въоръжи с най-мощния в света зенитноракетен комплекс.

„Тревогата на САЩ от появата в Русия на такова оръжие е следствие от страха им да не загубят престижа си най-мощната във военно отношение държава, която няма достоен противник. Създаденият най-вече благодарение на пропагандата в медиите и масовата култура образ рискува просто да се разпадне при стълкновението с новото руско оръжие“, отбеляза експертът.

Простаков добавя, че за Русия е достатъчно да отделя повече внимание и средства за работата на военнопромишления комплекс, за да може подобни на С-500 „Прометей“ оръжия да бъдат създавани и модернизирани регулярно, надеждно защитавайки страната от външна агресия.

Досие

С-500 „Прометей“ е зенитноракетен комплекс, разработен от концерна „Алмаз-Антей“ като ново поколение системи за ПВО, в който е вложен принципа на разделното решаване на задачите по унищожаване на балистически и аеродинамични цели.

Основната задача на комплекса е борба с балистични ракети със среден обсег: С-500 може самостоятелно да прехваща подобни ракети, а при необходимост – и междуконтинентални балистични ракети в „крайния участък на траекторията“ им и в полет.

Освен това, смята се, че в перспектива С-500 ще бъдат в състояние да унищожават орбитални платформи на противника.

Епицентър. БГ

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе