Официално – не откриха връзка между Тръмп и Русия

в ПО СВЕТА

Резултатите от разследването на Робърт Мълър със сигурност са предизвикали всеобща истерия сред либералния американски елит. Политиците, анализаторите, журналистите от либералния лагер са в потрес от факта, че вече официално беше казано това, което всички здравомислещи хора знаят – Доналд Тръмп не е заговорничил с Кремъл по време на предизборната си кампания. А дали руснаците са правили опити да повлияят на изборния резултат? Това е най-глупавият въпрос, който може да бъде зададен! Естествено, че са направили това! Все пак са велика държава. А великите държави защитават интересите си. Точно както правят Съединените щати. Нима те не правят опити да повлияят на изборите в други държави? Риторичен въпрос. Естествено, че влияят. Стотиците им фондации, разпръснати в стотици държави, само с това се занимават – да обработват общественото мнение, така че хората в съответната държава да гласуват за кандидата или партията, които са изгодни на американците. Със сигурност през последните трийсетина години САЩ са се бъркали във вътрешните работи на много повече държави, отколкото това е правила Русия. Така че е доста лицемерно, точно американският либералстващ елит да се оплаква от вмешателство.

Петър Волгин

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в обобщение на доклада, публикувано тази вечер.

Специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

„Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира“, цитира Бар докладът на Мълър.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн за „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

„Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите“, заяви още Бар. Заключението на Мълър е направено след продължило почти 2 години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

„Заключенията на Министерството на правосъдието са пълна и цялостна реабилитация на президента на Съединените щати“, написа в Туитър говорителят на Белия дом Сара Сандърс.