Официалното начало за края на Еврото: Италия въвежда паралелна национална валута

в ПО СВЕТА

ОФИЦИАЛНОТО НАЧАЛО НА КРАЯ НА EBPOГEЙЩИНATA

МАТЕО ВЪВЕЖДА В ИТАЛИЯ ПАРАЛЕЛНА НА ЕВРОТО НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА, С КОЕТО ЗА ЕВРОТО БУКВАЛНО ЗАПОЧВА ОБРАТНОТО БРОЕНЕ, ОСВЕН АКО, РАЗБИРА СЕ, НЕ ГО ПРЕЧУКАТ ДОТОГАВА…

Вкратце: В началото на юни, Камарата на представителите на италианския парламент е гласувала ЕДИНОДУШНО законопроектът, внесен от „Лига“-та на Матео, засега само да „обмисли“ въвеждането на паралелна с еврото национална валута mini-ВОТ.

ВОТ е съкращение от първите букви на Buoni Ordinari del Tesoro, което означава „обикновени облигации на хазната“, а представката мini указва на малкия им номинал – само €100 /пак засега/, който е много по-малък от стандартните държавни облигации. Италианските мini-BOT-ове „няма да съставляват конкуренция на еврото, но ще може да се приемат вътре в Италия за плащане на всякакви стоки и услуги ако платецът и получателят на плащането са съгласни да използват тези книжа като платежно средство“.

От близкото минало са известни подобни псевдовалути, функциониращи паралелно с националните валути и послужили за тяхна поддръжка, като са били особено ефективни в периоди на остри икономически трудности. например в Аржентина след 2000-та г. в резултат на задълбочаващата се финансова криза в страната, провинциалните администрации започват да емитират т.нар. „патакони“ – облигации с лихвени проценти, с които започват да се разплащат с доставчици и служители. Компаниите започват да ги приемат като редовно платежно средство знаейки, че с тях те пък ще могат да си платят местните данъци и такси. За отрицателно време признаването на „патакон“-ите достига и до опериращите в Аржентина транснационални корпорации вкл. „МакДонаналдс“

КОЕТО Е ДОБРО ЗА САЛВИНИ Е ВРЕДНО ЗА ЕС

Ако италианската държава в крайна сметка се съгласи окончателно да започне да приема тези книжа за плащане на данъците на италианските граждани и компании, първото нещо, което ще се случи е, че правителството на „популиста и фашиста“ Матео ще погаси натрупаната огромна вътрешна задлъжнялост, възлизаща на 52 милиарда евро към италиански компании и домакинства. А те пък от своя страна, ще могат със същите mini-ВОТ да си платят не само данъците, но и да се разплащат помежду си за стоки и услуги /при съгласие на доставчика/.

Икономическият ефект от емитирането на подобни ценни книжа, според руснаците, ЩЕ БЪДЕ СЪЩИЯТ КАТО ОТ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ ИЛИ КРЕДИТИ, защото получавайки правото да се разплащат с държавата в бот-ове, компаниите ще могат да харчат освободените пари за собствено развитие, за по-високи заплати на работниците и служителите си и т.н. Въвеждането на бот-овете по същество ще бъде равно по ефекта си на сваляне на данъчното облагане. Още отсега „няма съмнение, че търсенето на мини-BOT е гарантирано“, казват още руснаците. А Рикардо Пулиси – професор по икономика от Университета „Павиа“ в прав текст е дефинирал тези облигации като „способ за облекчаване излизането на Италия от еврозоната“.

На току-що отминалите евроизбори, „Лига“-та на Матео Салвини получи не 17%, както на парламентарните избори, а вече 34%. На 15 юни, шефът на Бюджетния комитет на Камарата на представителите, депутатът от „Лига“-та на Матео, Клаудио Борджи качил в профила си в Туитър образците на бот-овете с номинал 100 евро и с изображението на Енрико Матеи. Това – изображението на Матеи – буквално било вцепенило брюкселските уроди: Матеи, създателят на италианската нефтена корпорация ENI, която за първи път в историята разбива англо-американският монопол върху нефта на световния пазар, в Италия е с ранг на великомъченик – борец срещу глобалния империализъм и символ на националния и икономическия суверенитет на Италия, още повече, че мистериозните обстоятелства около смъртта на Матеи навремето /той загива в някаква доста съмнителна авиокатастрофа/, навежда италианците на мисълта, че и тук не се е минало без ръцете на американските и британските спецслужби. Въобще, по-прозрачен намек за това, от което в Брюксел изпадат в истерия, е било невъзможно да бъде измислено в Италия.

Така, „развълнуваните“ брюкселски европсихопати реагират, като решават да поставят под контрол всички италиански държавни разходи под предлог за превишаване на бюджетния дефицит по т.нар. евpогeйcки „Пакт за стабилност“ на ЕС, въпреки че по неговите норми прагът трябва да е 3%, а италианският е 2,4%. Матео реагирал на този опит за натиск от Брюксел по следния начин: „въобще нямам намерение да се стряскам от някакви идиотски изисквания“, като е допълнил и че докато безработицата не падне до 5% ще продължи да инвестира в националната икономика, без въобще да го вълнува бюджетния дефицит. Което в превод на брюкселски се оценява като: ако само се пробвате да си сложите лапите върху италианските бюджетни разходи, както в Гърция, моментално въвеждаме mini-BOT като всеобщо платежно средство. А в това, че италианския парламент ще го гласува това единодушно, даже и в Брюксел не изпитват никакви съмнения.

КАКВО СЛЕДВА ОТТУК НАТАТЪК?

Следва това, че свободно разменящите се книжа с лика на Енрико Матеи все повече ще се използват в икономиката на Италия. В един прекрасен момент, когато Евросъюзът се опита както и да било да натисне Италия, парламенталното мнозинство на Матео и неговите съюзници моментално ще гласува закон, по силата на който 100-евровите облигации стават държавна валута. А това вече ще бъде страхотен удар по еврото с първа последица – излизането на Рим от еврозоната.

„Когато mini-BOT влязат в обращение, за правителството ще е достатъчно да издаде заповед за задължителното им използване като национално платежно средство и собствената италианска валута моментално ще се превърне в реалност“, е заявил в интервю за New York Times, цитираният вече по-горе проф.Пулиси. „Италекзит ще стане голяма заплаха за единната валута и ще се превърне по същество в катастрофална крачка назад от „все по-тесния Съюз“.

Ако Италия се измъкне от еврозоната и обяви фалит, то кризата моментално ще се разпространи първо към Испания и Португалия. И жестоко ще удари Франция, чиято централна банка има по баланса си италиански държавни облигации за 385 милиарда евро. Общата дупка, която незабавно ще се отвори в Европейската Централна банка като резултат от прехода на Италия към собствена валута, ще възлезе на ок. трилион евро. За да я запълни, ведомството на президента на ЕЦБ Марио Драги ще трябва да използва всичките си налични собствени резерви, а още и да отнеме от парите на ЕЦБ за държавите, влизащи в Еврозоната. Много е съмнително обаче, че еврото ще може да се възстанови от такъв удар.

Българска Легия за защита / Bulgarian Defense Legion