От 2020 година американски ракети ще транспортират астронавтите до МКС

в ПО СВЕТА

След среща с Илън Мъск, ръководителят на НАСА уточни датата на полета на американските астронавти до МКС с помощта на американския космически кораб SpaceX Crew Dragon. Но той не се съгласи да сподели използваните технологии с всички конкуренти на SpaceX, както искаше Мъск.

В четвъртък директорът на НАСА Джим Брайдънстайн посети централния офис на SpaceX и обсъди с ръководството на компанията перспективите на използването на капсулата Crew Dragon. Той бе съпроводен от астронавтите Боб Бенкън и Дъг Харли, които ще се отправят към МКС на борда на този кораб. Досега астронавтите и космонавтите се транспортираха с помощта на руския Союз. Брайдънстайн подчерта особената важност за Агенцията на програмата за доставка на астронавти в орбита, а Илън Мъск го увери, че и за SpaceX този проект е с най-висок приоритет.

Брайдънстайн и Мъск са обсъдиха детайлите на тази космическа програма и какво предстои да се направи преди осъществяването на първото изпитателно изстрелване, което бе отложено от края на 2019 за първото тримесечие на 2020 година.

Шефът на НАСА официално заяви, че е „дълбоко убеден, че още в началото на 2020 година американските астронавти ще летят с американски космически кораби“.

Мъск сподели, че за да бъде дадена гаранция за надеждността на капсулата Crew Dragon, тя трябва да извърши десет подред успешни изпитания на новата парашутна система Mark 3. Брайдънстайн счита, че това може да стане до края на тази година.

Даниел Десподов,  Kaldata.com