От метрополията заплашиха | US посланика в колонията: САЩ не искат енергийно зависими от Русия партньори

в България
Loading...

САЩ не искат енергийно зависими от Русия европейски партньори. Това се разбра от участието на посланика на Вашингтон Ерик Рубин на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“.

САЩ не искат европейските им партньори да са обект на икономическа и енергийна принуда от страна на Русия, каза посланик Рубин в изказване на кръглата маса. И бе категоричен, че САЩ подкрепят България в дейностите по изграждане на по-независима и по-сигурна енергийна сигурност.

Американският посланик подчерта в словото си на форума, че енергийната сигурност е част от националната сигурност.

“Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за принуда върху други държави и това се отнася и за България”, каза посланик Рубин.

И изтъкна, че 13 европейски държави продължават да разчитат на доставките на газ от Русия, България е една от тях.

Според дипломата диверсификацията на източниците на природен газ ще гарантира най-добри цени за потребителите. Ерик Рубин посочи, че 38% от вноса на газ в Европа е от Русия.

Щатите подкрепят енергийната ни независимост. Двете американски централи играели ключова роля в енергийната ни независимост, заяви още посланикът на САЩ у нас.   Епицентър. БГ

ПО ТЕМАТА:

ВИДЕО: Путин изобличава Борисов в държавна измяна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: