Отзвукът сред медиите в Русия от визитата на Медведев в България

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Отзвукът от визитата на руския премиер в България отбелязва промяна в риториката на Борисов

София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия — така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1,4 милиарда евро, пише руският електронен в. «Правда».

След «продължителното захлаждане през последното десетилетие» България промени отношението си към Русия, пише изданието в коментар за приключилото вчера посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София.

«Правда» припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва «заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа».

«Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение», отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ «Белене», и позицията във връзка със случая «Скрипал».

Премиерът на България обеща освен това на среща с Владимир Путин, че ако Русия прекара през страната му тръба от «Турски поток», този път българите няма да отменят проекта в угода на европейската «диверсификация», напомня онлайн изданието.

«Правда» свързва «промените» в българското отношение към Русия с «избирането на «проруския» президент Румен Радев и засилването на националистическите нагласи в Европа», където ред европейски лидери «отстояват своите интереси».

«Стигна се до разбиране, че ако България не прехване сега газовия поток от украинската газотранспортна система, ще изгуби и сегашните налични обеми (сега се доставя газ през Украйна и България за Турция), също и възможността те да бъдат компенсирани, после и (шанса за) развитие в посока към европейски хъб (. . .)

Прагматичният подход на София по принцип задоволява Кремъл, тъй като е необходимо в най-кратък срок да спрем газовия транзит през Украйна, за да не спонсорираме антируския, нацистки режим» в Киев, добавя руският електронен вестник.

«Правда» напомня и изявлението на Медведев в София, че Русия е готова да разгледа възможността за участие в строежа на АЕЦ «Белене».

Руският премиер «обаче настоя ЕС да осигури гаранции по повод строежа на разклонение от «Турски поток» за България.

Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван», заключава изданието.

Българските «силни леви обществени организации, които се наричат русофили, изведнъж получиха подкрепа в лицето на действащото правителство, съставено от техни довчерашни съперници — привърженици на Запада», коментира по повод посещението на Медведев руската телевизия «360 градуса» в едноименното онлайн издание. След срещата между двамата премиери нищо чудно да последва официално посещение на президента Путин в България.

Поне София много разчита на това. Защото последното му идване датира от 2008 г., а оттогава много неща се промениха не само в света, но и в отношенията между двете страни, се казва в коментара.

На руско-български туристически бизнес форум в София Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали — според тях потокът от български туристи във федерацията е нараснал на 56 милиона души, а не на 50 000, както е всъщност, пишат още изданията в Русия.

«Желая ви да постигнете тези цифри от 50 милиона, които прочетох току-що», цитира «Взгляд» реплика на руския държавник. Медведев посочи, че през 2018 г. България е посрещнала над 500 000 руски туристи.

Същевременно изтъкна, че за да увеличи посещаемостта, Русия трябва да обновява инфраструктурата си и да строи нови хотели, пише «Вечерняя Москва».

Електронното издание «Политроссия» описва работната вечеря на Медведев с Бойко Борисов и акцентира върху обсъдените проблеми в комуникациите между градовете и пристанищата на България и Русия.

Медведев заяви, че това е доста важно направление, особено при положение че съседните страни също развиват морски и въздушни превози.

Руският премиер подчерта: «който работи по-нестандартно, ще може да получи по-добри условия и повече туристи», допълва «Политроссия».

«Росийская газета» се спира върху вчерашната среща на Дмитрий Медведев с българския патриарх Неофит. След разговора двамата се отправиха към катедралата «Св. Александър Невски». Край входа на руския премиер бяха предложени свещи, но той не пожела да нарушава традицията и сам си купи от църковната лавка, разказва вестникът. БTA