Осъдиха на 5 г. колония руски блогър, призовал да убиват децата на служителите на реда (ВИДЕО)

в СВЯТ

Руски съд във вторник осъди блогър на пет години трудова колония за съобщение в Туитър, в което призовава протестиращите да нападат деца на служители на правозащитните органи, за да постигнат исканията си за честни избори, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Московският Пресненски районен съд намери Владислав Синица за виновен по обвинения в екстремизъм и реши да го изпрати за пет години в поправителна колония.

Синица, който се води за мениджър, пише в Туитър под псевдонима Max_Steklov и живее в град извън Москва, беше задържан миналия месец заради съобщение, публикувано на 31 юли, според разследващите.

Той беше обвинен в разпалване на омраза срещу социална група чрез Интернет и в заплаха за насилие, съгласно суровото анти-екстремистико законодателство на Русия.

Туитът бе написан в отговор на действията на полицията по разгонване на незаконен митинг, призоваващ за честни избори, когато по улиците на Москва излязоха няколко хиляди души.

В своя туит Синица призова хората да открият домовете на служителите на реда, да отвлекат децата им и да ги убият, което съдебните органи оцениха като призив към насилие.

Неговото съобщение бе забелязано и широко разпространено в Русия. Случаят на Синица бе разгледан в едно заседание. Прокурорите поискаха максимално възможната присъда от шест години.