Осъдиха Джулиан Асанж на 11 месеца затвор

в СВЯТ

Съответното решение е взето на 1 май от съда в Лондон, според който основателят на WikiLeaks е виновен за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция. Въпросът за екстрадирането му ще бъде разгледан на 2 май.

Следващите 50 седмици Джулиан Асандж ще остане в затвора. Съдът в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция.

Както съдията постанови, преди седем години, през 2012 година, Асандж нарушава закона, като поиска политическо убежище от Еквадор и се крие в посолството на тази страна в Лондон, в резултат на това не се явил на насроченото заседание по неговия случай, съобщава Ройтерс.

Съдията, който обяви присъдата, подчерта, че основателят на WikiLeaks „е използвал привилегированата си позиция, за да наруши закона и да изрази своето презрение към британското правосъдие“.

Отбелязва се, че самият Асандж, преди да бъде произнесена присъдата, «изрази съжаление» във връзка с действията си.

Асандж беше задържан на територията на еквадорското посолство на 11 април. Баща му предположи, че президентът на Еквадор, с решението си, да даде зелена светлина за ареста на сина му, се опитва да плати на Вашингтон със съдействие, за да получи следващия транш от МВФ.

Бел.ред. Международният валутен фонд одобри заем от 4,2 милиарда долара за Еквадор, част от по-широк пакет от мерки за “подпомагане на подкрепата на правителствената програма за икономически реформи“… IMF approves $4.2bn loan for Ecuador