Осман Октай: Борисов се страхува от разкритията на наши и чужди служби

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

„Борисов и управлението му не са могли да се договорят с американците да не бъдат разобличени техните корупционни престъпления. За това говорят провалените преговори за американските самолети.
Борисов жертва всичко, с идеята да върне любовта и доверието на хората, но вече се е пуснал по надолнището и за него няма никакъв шанс.
В края на мандата си, главният прокурор се опитва да се качи на вълната, като вече се осветява управлението на Бойко Борисов с идеята за нов Месия и следващ политически проект.“

 

–    Господин Октай, какво означава поисканата прошка на Доган от партията му, след като не сме свикнали да го виждаме в ролята на молещ и смирен?

–    Напоследък стана модерно всички политически лидери, съгрешили  през годините в съучастие в разграбването на държавата, да искат прошка от своите избиратели. Не прави изключение Бойко Борисов, нито Доган. За Доган /като човек, като познавам неговия характер/, не е в негов стил да иска прошка от когото и да било – най-малко от неговите избиратели. Защото се обожествява, мисли, че е Бог. Ако искаше някакво извинение, той трябваше да отиде при тях, да разговаря, да го видят, че е жив и здрав и, комуникирайки с хората, да чуе проблемите им, свързани с назначените от него местни тартори.

–    Ако не е лицемерие, страх ли се нарича истинският подтекст?

–    Това е лицемерие, породено  от страх, че гражданите са отвратени от своите лидери. Затова искат прошка, че едва ли не, не осъзнават своите грешки. Той трябва да обесни на своите избиратели, защо човекът, който олицетворява мафията в държавата за пореден път е в листата, а те нито са го виждали, нито го знаят, нито участва в работата на Парламента, нито в работата на ДПС. Заради всичко това, каквото и извинение да се иска, то не върши работа. Доган за първи път, в листите си за Европарламент, няма представителство на кандидати от Кърджалийско, нито от Делиормана – т. нар. „бастиони“, откъдето той получава най-много гласове. Дори знаковото лице от Силистра – Филиз Хюсменова, утвърдена като авторитет сред либералите в Европа, дори и нея изхвърлиха от листите. Всичко това създава огромно напрежение и блокира предизборните кампании на Карадайъ и йорданцоневци, които обикалят страната, а гражданите отсъстват или им обръщат гръб.

–    Борисов освободи Порожанов, за да назначи клонинга му – Десислава Танева. Пунта Мара ли наблюдаваме или война, ниско, в подземните пластове на властта?

–    Борисов е много изнервен и губи контрол над собственото си поведение. Защото до сега винаги се правеше на народен артист и умееше да флиртува с хората, дори с простолюдието по най-просташкият начин. Но определено сега е различно – употребява в медиите думи като „гадове“, „мръсници“. Един министър-председател, който е начело на държавата и разполага с всички служби, изведнъж се превръща в агресор от сикаджийските си години. Той жертва всичко с идеята отново да върне любовта и доверието на хората, но вече се е пуснал по надолнището и за него няма никакъв шанс.

–    Избра ли задкулисието нова формула на следващото управление и заместник на Борисов и дали проект на Слави Трифонов и Мая Манолова ще събира наддавания от политическите партии?

–    От една година коментирам, че хора като Мая Манолова и Слави Трифонов, които говорят за очаквани нови доверени проекти от избирателите, ще подкрепят нов политически субект извън ГЕРБ, извън БСП. А това ще се случи след като бъде катурнато управлението на Бойко Борисов. И не случайно тези, които го създадоха, сега в момента разобличават всички далавери, които са извършвали заедно. И реакцията на главният прокурор да иска от службите информация за сметки в чужбина на публични личности е много закъсняла. Но в края на мандата си той се опитва да се качи на вълната, като вече се осветява управлението на Бойко Борисов с идеята за нов Месия и следващ политически проект.

–    В този смисъл допускате ли, че определени хора ще нарушат омертата, за да се спасят, когато корабът на властта потъва?

–    Всички, които представляват институционално българските граждани – съдебната власт, прокуратурата, полицейските власти и политиците, всички се облажиха целокупно от разграбването на КТБ. Омърсени са до крайна степен и ако сега прокурорът се разрови какви хотели и комплекси имат по Черноморието, то къщите са гости ще ви се видят дреболия. И понеже всички са в разграбването на държавата и еврофондовете, всеки се опитва да се спасява поединично и да изпреварва ударите от другата страна.

–    Някой анализатори казват, че тези избори ще бъдат решени или от компромати на чужди служби, или от пропукването на омертата. Вие на какво залагате? А може би и на двете?

–    С вчерашното изявление на Каракачанов, че преговорите с американците за самолетите са пред провал и може да се върнат преговорите с шведите и италианците, говори, че Борисов и управлението му не са могли да се договорят с американците да не бъдат разобличени техните корупционни престъпления. Борисов се опитваше да се договаря както с американците, така с  Путин, с Ердоган, с Брюксел, но вече е изолиран от Германия, Франция и сега от САЩ. Не случайно те направиха цирка с посланика на Турция. Аз имам информация, че за пореден път привикването на посланика и унижаването му е вбесило Ердоган. Въпрос на време е да се разобличат престъпленията с различните контрабандни канали и финасовите престъпления, и това е най-големият страх на Борисов – че това ще бъде направено от западните служби. Вече започна да върви такава информация и тя се разплита като чорап.

–    До къде ще стигнат разкритията?

–    При участието си в „Панорама“ премиерът каза нещо, което не привлече вниманието на анализаторите. Каза, че няма благодарност, каквото и да си направил в държавата. Даже сравни себе си с бившите царе и спомена, че някой от тях нямат гробове. А това показва страх от тези разобличителни действия както отвън, така и отвътре. Защото той знае това, което са вършели през годините и което не беше разкрито. Мислите ли, че няма информация в нашите служби и в западните за тези екзекуции по софийските улици? Той много добре знае от какви среди излиза, с какви среди се е сблъсквал и каква цена може да плати.

Интервю на  Таня Анастасова за Либерта. БГ