ОСВИРЕПЯВАНЕ

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ на 2019-та г. е с 46,1% по-голяма, в сравнение със същия период на 2018-та г. и с 22,1% по-ниска от общата печалба за цялата 2018-та г., която за сега е най-голямата в 45 годишната история на предприятието.

Ето как изглежда това (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката с графиката):

Ако пак нещо не сте разбрали ще повторя, че годишната печалба на АЕЦ „Козлодуй“ за 2018-та г. е най-голямата в 45 годишната история на централата. А сега освободете въображението си! Знаейки вече печалбата за І-то тримесечие на 2019-та г. лесно можем да пресметнем, че при такава норма на приходи още в края на април атомната централа е постигнала резултат, който надскача досегашния исторически рекорд. Т.е. до края на годината може да се очаква, че новата рекордна печалба ще надскочи старата с повече от ТРИ ПЪТИ?

Как се постига това? Елементарно, дебили! Не се обиждайте, това се отнася за тези, които няма да прочетат тази новина. Та елементарната схема изисква единствено и само да имаш Българска НЕзависима енергийна борса. Стоплихте ли? Имаш борса – пиеш мляко, ако трябва да перифразираме известната поговорка за кравата.

СВИРЕПАта спекулация на НЕзависимата борса може да вкара АЕЦ „Козлодуй“ в книгата за рекорди „Гинес“. Какво печелим ние с вас? Единствено и само по-плитки джобове! Изкуствено надутите цени на борсата се плащат от бизнеса, той ги калкулира в стоките и услугите, които после ние купуваме. Ферщейн! Анадъм? Ъдърстейнд? Понятно? Цените на стоките и услугите вече летят в небесата. Вие продължавате да се правите на разсеяни? За нечетящите се отнася 😉

Отрезвяването ще бъде много скоро и непоносимо болезнено. Рекордните печалби не отиват в полза на жертвите. Те се изсипват в черната дупка ТЕЦ „Марица Изток 2“, но по трасето изпадат и „трохи“ в нечии джобчета и сметчици.

Смисълът на моя живот е да видя, разбера и покажа на всички останали това, което те няма да видят и узнаят никъде другаде. И въобще не ми пука, че смисълът на вашия живот е в нещо друго, но не и в полза на ближния.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Въпреки рекордните печалби за производителя на „най-евтината“ електроенергия той вече поиска от енергийния регулатор (КЕВР) да му разреши да продава на по-висока цена за т.нар. регулиран пазар, т.е. за битовите потребители, от 1-ви юли.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)