Операция „Сняг“. Как съветски шпиони провокираха нападението срещу Пърл Харбър

Предпоставките

През 40-те години Япония представлява огромна заплаха за Съветския съюз. При условие че тя го нападне заедно с Хитлер, на страната би било много по-тежко. За да предотврати „японската заплаха“, съветското външно разузнаване разработва уникалната операция „Сняг“, която склонява САЩ да извършат антияпонски действия, които позволяват Япония да се отдалечи от нейните експанзионистични планове срещу Съветския съюз. Планът е разработен в строга секретност. За него знаят шефът на НКВД Павел Фитин, шефът на съветската резидентура в САЩ – Ицхак Ахмеров, Лаврентий Берия и основният участник в операцията – Виталий Павлов. Не е ясно дали е осведомен Йосиф В. Сталин.

 

Как протича операцията „Сняг“

По това време между САЩ и Япония има достатъчно сериозни разногласия, които съветските специални служби използват за свои цели. Главният инструмент за въздействие върху американското правителство е Хари Декстър Уайт – заместник-министър на финансите. Той е лично познат с Ахмеров и знае, че е специалист по проблемите на азиатските страни. Уайт, освен това е антифашист и фактът, че подготвял аналитични доклади за президента Ф. Рузвелт, го превръща в идеален инструмент за влияние върху Америка. През 1940 г. Ахмеров започва да обработва Уайт, като му говори колко огромна е заплахата от страна на стремящата се към експанзия Япония; той обсъжда с него и перспективите на американско-японските отношения. Почвата за по-нататъшното влияние върху американското правителство е заложена. За главен изпълнител на операцията е назначен Виталий Павлов. За помощник – Михаил Корнеев. Те заминават за САЩ като дипломатически куриери през май 1941 г. Според плана Павлов се обажда в американското финансово министерство и моли да го свържат с Уайт. В разговора Павлов иска среща с него, като му съобщава, че действа от името на Ахмеров. Срещата се състои на обяд. Павлов разказал, че Ахмеров, който работел в Китай, го помолил да предаде на Уайт своите идеи по проблема на японско-американските отношения. Те се заключавали в следното. Този списък е съставен от съветското разузнаване: Агресията на Япония в Тихоокеанския район ще е заплаха за интересите на САЩ; САЩ могат да използват сила срещу Япония, ако тя не изведе войските си от Манчжурия и не прекрати агресията срещу САЩ. След като прочита тези точки, Уайт заявява, че те напълно съвпадат с неговата гледна точка. Той моли Павлов да предаде на Ахмеров, че ще направи всичко необходимо, за да бъде насочена политиката на САЩ в нужното русло.

Равносметката

Своите плодове операцията „Сняг“ дава през есента на 1941 г., когато държавният секретар на САЩ Хел Кордел на среща с премиера на Япония – Коное Фумимаро, му предоставя т.нар. ултиматум на Хел, с който иска от Токио да изведе войските си от всичките азиатски страни. Фактически американският държавен секретар едно към едно повтаря тезисите, написани от съветските разузнавачи. На 7 декември 1941 г. Япония отхвърля ултиматума, напада Пърл Харбър и след два часа обявява война на САЩ. Така операцията „Сняг“ завършва с пълен успех. Заплахата Япония да нападне Съветския съюз е сведена до нулата. Това позволява на Съветския съюз да прехвърли на Запад намиращите се на Далечния изток сибирски дивизии. Това решение спасява Москва, срещу която настъпват войските под командването на Ханс Гюнтер фон Клюге.

Издателство PACПEP