Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Овчаров: Искате главата на Нинова! Аз този филм съм го гледал през 1996-а. Беше грешка

в България
Loading...

Овчаров: Единственият печеливш от ставащото в БСП е Борисов

Взривяващо изказване на пленума на БСП направил бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров. Пред членовете на Националния съвет на БСП, които вече пети час анализират причините за загубата на евровота и четат докладите на различните комисии към НС за представянето в кампанията, той заявил в прав текст: Нали всички с вас сме наясно, че не става дума за никакви доклади, за никакви коалиционни политики, за никакви предсрочни нереалистични избори. Става дума за главата на Корнелия Нинова. Аз този филм съм го гледал през 1996-а!

Пред членовете на Националния съвет на БСП, които вече пети час анализират причините за загубата на евровота и четат докладите на различните комисии към НС за представянето на левицата в кампанията, той заявил в прав текст: Нали всички с вас сме наясно, че не става дума за никакви доклади, за никакви коалиционни политики, за никакви предсрочни нереалистични избори. Става дума, както се казваше в онзи филм – за кожата на един полицай. Става дума за главата на Корнелия Нинова. Аз този филм съм го гледал през 1996-а! 

Овчаров предупредил, че единственият печеливш от случващото се в момента в БСП, е Бойко Борисов. “Защото той ще спечели и местните избори и ако искате да знаете, този един лев субсидия не е елементарен популизъм, то е лишаване на БСП от възможността да спечели избори”, предупредил Овчаров.

Овчаров припомнил – този филм с оставката на председателя на партията аз го гледах през 1996 година – на 21 декември в 8 ч. сутринта, когато тогавашният министър-председател Жан Виденов ни събра тогавашните министри на извънредно заседание и ни каза:  Аз си подавам оставката.

Овчаров не е допускал, че Виденов ще излезе на конгреса с оставката си без  да знае кой ще е следващият председател на партията, без да каже кой ще е следващият министър-председател. И така Виденов хвърлил цялата партия в хаос и цялата държава в хаос, подчертал бившият енергиен министър.

Овчаров припомнил, че тогава също е имало вътрешна опозиция и посочил действията на Групата на 19-те, които написаха кърваво писмо, с което поискаха оставката на Виденов след загубата на изборите за президент. В тази група тогава бе Георги Пирински, който сега също иска оставката на председателя – този път на Нинова.

Нали така Георги, ти май беше с тях? Обърнал се Овчаров от трибуната към седящия в залата Пирински.

Та тогава на онзи конгрес ние свалихме Жан Виденов, припомнил Овчаров и продължил –  някои от новите кандидати за стола на Нинова вече загряват и треньорите са им много, нали го виждаме всички това, защо се заблуждаваме?

Овчаров предупредил, че ситуацията днес е доста по-сложна. Ние се вкарахме в ситуация, в която нямаме изход, казал той.

Както тогава Жан Виденов сгреши с оставката, хвърляйки цялата партия и държава в хаос, така сега и Корнелия Нинова сгреши, хвърляйки цялата партия пред избори.

Овчаров заявил, че евроизборите не са загубени и се обърнал към критиците на Нинова, които сега четат докладите с оценките за вота – да седнат и да видят драматичните доклади и задълбочени анализи, които Националният съвет е приел през 2014 г. след европейските избори, през 2009 г. след загубата на парламентарните избори, през 2015 след  местните избори и тогава да седнат всички да разсъждават що е то политически доклад и кое не е политически доклад.

Понеже вътрешната опозиция посочила, че една от грешките  на кампанията е обвързването на евроизборите с предизвикване на предсрочни парламентарни избори, което е конгресно решение – Овчаров попитал: Кога разбрахте, че това е грешка и защо тогава не го разкритикувахте, можехте да го махнете от целите на кампанията.

Той дал свой прочит и на напускането на парламента от групата на БСП Да, странно действие, но нека тези, които критикуват този ход на ръководството, да кажат, коя от партиите, останали в парламента, си е повишила резултатите си спрямо предишните избори? Нито една!

Само БСП, която беше извън парламента, казал Овчаров.

Овчаров опонирал аргументирано и на онези, които критикуват линията на т.нар. “ляв консерватизъм”. Измислихме си вече и нов етикет, с който ще громим врага с партиен етикет – ляв консерватизъм – кой кога и защо формулира това чудо и кои са носителите му, не скрил възмущението си той.

Накрая Овчаров предупредил пленума – единственият, който ръкопляска на това, което се случва тук, е Бойко Борисов, защото той ще спечели и местните избори. И пояснил, че акцията с този 1 лев субсудия не е елементарен популизъм, това е лишаване на БСП от възможността да спечели избори.

ПО ТЕМАТА

Жан Виденов се оказва единствения Български премиер от 1990 г. до днес, който има смелостта да откаже, и отказва да изпълнява Плана Ран-Ът

Loading...

Последни от България

Снимка на деня

Loading... Току-що ремонтираната главна улица в Lanciano, малко градче с 35.000 жители
Отиди Горе