Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Обясниха научно защо не бива да се спори с жена

в Лайфстайл
Loading...

Жените са по-добри в споровете заради особеностите на паметта им, установиха учени от Каролинския институт в Стокхолм, предаде в. Дейли мейл.

Нежният пол си спомня по-добре конкретни събития, разговори, емоции, къде какво е сложено. Това им дава предимство в споровете. Причината е, че са с по-добра епизодична памет.

Епизодичната памет е способността за помнене на автобиографични събития, като какво се е случило миналата седмица или дали котката е нахранена сутринта.

Специалистите са анализирали резултатите от повече от 600 изследвания, извършени от 1973 г. до 2003 г. и обхванали над 1,2 милиона души.

Въпреки предимството на жените в епизодичната памет, мъжете не са съвсем ощетени, защото има и други видове памет, в които те са по-добри. Те например нямат проблеми да намерят къде са оставили колата, защото помнят по-добре пространствена информация.

Епизодичната памет е чувствителна и затова е по-податлива на негативни фактори, като липса на сън, стрес, стареене. Специалистите се надяват, че мега изследването им ще повдигне нови въпроси за паметта и разликите между двата пола.

19MIN.COM

Loading...

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе