Общественият транспорт в Люксембург става безплатен

в ПО СВЕТА

Жителите и гостите на Люксембург ще пътуват безплатно с обществения транспорт, съобщи австрийският в. „Стандарт“.От 1 март 2020 г. за пътуване с автобусите, трамваите и влаковете на втората най-малка страна в ЕС няма да имате нужда от билет, а само от лична карта, съобщи вчера министърът на инфраструктурата Франсоа Бош.

По този начин Люксембург ще стане първата страна в света с безплатен обществен транспорт, не на последно място защото може да си го позволи, отбелязва изданието.

Мярката, която има за цел да мотивира повече хора да се откажат от колите си, ще бъде финансирана от държавния бюджет с 41 млн. евро годишно.

Пътуванията първа класа обаче ще продължат да се плащат.

Не се очакват съкращения в транспортните компании, като на продавачите на билети и контрольорите ще бъдат намерени нови задачи, каза Бош.

От инициативата полза ще имат също чуждестранните гости и хората, които всеки ден пътуват до работното си място, макар че ще трябва да плащат пътуванията си до люксембургската граница. КРОСС


Целият обществен транспорт в Люксембург ще стане безплатен от лятото на 2020 година. За първи път в света всички хора в една държава ще могат да ползват напълно безплатно автобусите, трамваите и влаковете.