Обучиха багер да копае сам с изключителна точност (ВИДЕО)

в СВЯТ

Машината знае къде се намира и изследва почвата наоколо. Автономната машина се явява модификация на пешеходния багер Menzi Muck M545. Инженери от Швейцария и Германия оборудваха пешеходен багер със сензори и написаха специални алгоритми, благодарение на които машината може да копае канали напълно автономно с изключителна точност.

Собственикът на машината дори може да зададе конкретна форма за изкопите. Точността на копаене на багера достига много високи стойности: отклонението не надвишава 3,5 сантиметра, става ясно от публикация в IEEE Xplore.

За основа на автономната машина е използван серийният пешеходен багер Menzi Muck M545. Хидравличните цилиндри в него са заменени с такива, съдържащи различни сензори – за сила и други показатели. С тяхна помощ може да се проследи взаимодействието на машината с почвата.

Багерът е оборудван също с GPS датчици, RTK приемници, два лидара и инерционни блокове. Сега машината е в състояние да проследи собственото си местоположение и да направи динамична карта на почвата наоколо.

Инженерите са тествали багера с инструкция да изкопае канал с трапецовиден профил. След приключване на работата те са сравнили получения изкоп с точен модел и установяват, че отклонението варира от 2,7 до 3,5 сантиметра. TechNews.bg