Облакът на писта „Жирардели“ и големите надежди

в България

От 22 до 24 февруари светът на ските ще бъде Банско. Камери от хеликоптери, от дронове, от състезателните трасета ще показват с каква изумителна красота са дарени българите. И докато най-големите в алпийските ски няма да пестят суперлативи за преживяването у нас, на българите остава да превърнат планините в онова, което страната заслужава – модерни, опазени от агресията на багери и автомобили, свободни за хората, привлекателни за спорт, обичани от всички. Общественият разговор трябва да се премести от плоскостта на яростта и омразата, към смислените примери за приложение на технологии, които контролират както потоците хора, така и трасетата, по които могат да се придвижват.

Световна купа по ски в Банско. Предстои да започне гигантският слалом при жените, на старта стои Линдзи Вон. Над пистата „Марк Жирардели“ се спуска гъста мъгла – плътна като айрян, бяла като памук. Непреодолимо препятствие за всеки старт. Организаторите задържат старта на състезанието. С погледи, втренчени до болка, треньори, състезатели, публика, режисьори на предаването следят какво ще се случи. Почти като в магия, отгоре започва да пробива слънчев лъч. Не точно лъч, а петно светлина. И после се случва чудото – мъглата се разпръсква – бавно, тържествено, микрон по микрон. В средата на пистата остава само един бял пухкав облак. Легнал е там, шири се, почива си и не помръдва. Не се интересува какви ругатни и на колко езика отнася. Там е. А Линдзи Вон чака. Облакът започва леко да се изплъзва, но после пак се връща. И така – три-четири пъти.

Но дори и най-подлите облаци избледняват и тогава по пистата политат жените-хали на ски. Тогава мнозина видяха сълзите на Тина Мазе, която сякаш бе осъдена да приключи кариерата си на стълбичката, но не и първа; аплодираха неотразимата Линдзи.

Линдзи обяснява пред медиите напрежението от стълкновението с парчето мъгла насред пистата

Годината е 2015-а, когато за последен път в Банско се състоя старт за световната купа. След това великата американка започна да отстъпва драматично в кариерата си в резултат на серия тежки травми, които поставиха край на кариерата й на 11 февруари 2018 г. на Световното първенство в Оре с бронзов медал на спускане.

Само след няколко дни обаче Банско ще прикове погледите на целия свят, защото най-великите скиори на планетата ще бъдат отново в Пирин и то само няколко дни след приключването на поредното Световно първенство по ски алпийски дисциплини в Оре, Швеция.

Каквото и да е времето в Банско, то ще е песен пред ужасните метеорологични изненади на това световно – сняг, виелици, бурен вятър, сваляне на стартовите къщички, непрогледни валежи. Всички предизвикателства, всички мъки, които можеха да споходят организаторите и най-вече състезателите, не спряха да се случват. 

Рекламният клип за предстоящото състезание с лицата на Тед Лигети, Алекси Пинтуро, Свиндал, Манфред Мьолк, „котаракът“ Фликс Нойройтер, Марсел Хиршер, нашият смел и неуморим Алберт Попов и самия Жирардели, който казва: „Момчета, не се притеснявайте, вече не се състезавам!“, се върти от седмици по „Евроспорт“. 

През 2018 г. Линдзи може отново да е в Банско, но само, за да отпочине в жилището си, което получи като подарък още преди години. И докато е там, може да е облечена в пуловера на марката Under Armour, разработен в сътрудничество с нея и наречен именно Bansko, с цена между 150 и 180 евро! Предлага се в снежнобяло и черно.

Банско е сред любимите състезателни склонове на големите в света скиори – и мъже, и жени. Причината е красотата на планината и острите й скалисти зъбери, гледката, наклона, усещането за снега. 

Световната купа през тази година – първата от серия от три предстоящи до 2021 г., поставя на дневен ред голямата тема какво е бъдещето на ски и зимните спортове в България. Кой ще бъде смелият държавник, който ще посочи единственото правилно решение: модернизиране на инфраструктурата в зимните курорти, с което ще бъде гарантирана и сигурността на хората, и устойчивостта на спорта и туризма, и опазването на природата. 

Докато тече състезанието в Банско и мъжете показват най-доброто, на което са способни, по „Евроспорт“ ще бъде излъчена десетки пъти реклама на Доломити супер ски. Това е онзи курорт,  разположен в национален парк под егидата на ЮНЕСКО с 1200 км. писти и над 400 лифта. Общата площ на ски зоната в Банско възлиза на 14,85 кв.км. И тъй като този факт е отлично познат на Зелените в България, те отдавна нямат екологичен мотив да пречат на модернизацията на инфраструктурата. Остава открит въпросът: след като лифтовете са най-екологичният и щадящ транспорт, който не нанася никаква вреда на планината, защо Зелените подкрепят качването в планината на хиляди коли на ден, които паркират къде ли не и така създават необратима мръсотия и смрад? Чия цел е природата да бъде убивана ежедневно с автомобили?

Това задръстване в Пирин е в ден, когато преброителната система отразява 4300 автомобила в планината 

Какво трябва да бъде направено, ако някой наистина милее за опазването на планината? Първо, да бъде построен втори лифт в Банско, за да не се налага хората да чакат до пълно изтощение с часове и, второ, сегашният лифт да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов с много по-голям капацитет, както това се прави във всички модерни ски курорти. 

Ето така се разширява пътят към хижа Безбог, Демяниця и Яворов, като се изсича произволно клек, защото лифтът недостига

Каква е вредата от хората в планината, които се спускат по пистите? Никаква. Истинският сняг се обработва с ратраци, за да бъде твърд и дори преминаването на хиляди чифтове ски да не го изровят. Когато се налага полагането на изкуствен сняг, това става чрез машини, които ползват автономни водни басейни и при определено налягане превръщат водата в сняг. Не се ползват химикали, няма какво да бъде опасно за природата.

Колкото по-контролирана е средата, толкова по-малко щети могат да причинят хората. Когато завинаги бъде спрян достъпът на автомобили в планината, това ще бъде основната и решаваща стъпка в опазването на всички живи видове. 

В света не съществува планински курорт и природен парк, който да позволи подобно автомобилно издевателство. Картината е още по-страшна на Витоша

Банско е и първият зимен курорт, който изцяло извади от употреба пластмасата и пластичните опаковки. Това не може да се види засега дори в свръх скъпите швейцарски курорти, където автомобилите се спират на 2 км преди самия курорт и транспортът е само от лифтове и релсови връзки. 

Практиката на Банско в момента проучва курортът Вербие в Швейцария. Популярен е с безопасните си условия за спускане извън обработените писти.  Градчето, с постоянни жители от 2800 души, през зимата набъбва до 35 хиляди. Общата дължина на пистите е 410 км. 

Банско от своя страна е с 8 хил. постоянни жители, а с туристите в пика на зимния сезон достига 20 хиляди. Излиза, че швейцарците нямат проблем да се умножат близо 13 пъти през зимния сезон, а у нас е драма сезонен прираст от 2,5 пъти. 

О, да! Разликата – голямата разлика в преживяването, качеството, удоволствието, насладата, ползата и ефекта от спорта е скрита в условията за ски! Ако някой маниакално пази природата си, това са швейцарците. И не случайно вербейци, щом са чули, че цял зимен курорт завинаги може да изхвърли всичко от пластика, веднага прегръща идеята. 

Какво не достига на Банско, за да е по-добро място от Вербие? Писти и лифтове. 

Не за сметка на „цялата планина“, както обичат да коментират хора, които в живота си не са стигали до ски зоната, които в живота си не са чакали на нито една опашка, за да се качат, които дори не могат да си представят как изглеждат 45 процента от цяла планина. Пак да напомним: цялата ски зона Банско възлиза на 14,85 кв.км! 

Всъщност не съществува „за сметка“, а само общ интерес, национален интерес за изграждане на стройна и дългосрочна политика за управление на планините по начин, който ги прави запазени, красиви и далеч от грубата човешка намеса, каквато е автомобилният терор. 

Така, както в Пирин повече не бива да се качват автомобили и грозните пътища завинаги да бъдат превърнати в ски трасета, така колите завинаги трябва да бъдат спрени в Рила и на Витоша. Само това може да спаси природата ни. Всеки да може да се качва с лифт. 

Това е цената да няма втори лифт. Истинска сеч, истинска мръсотия и мизерия. 

Няма нито един специалист, който да докаже научно, псевдонаучно или по какъвто и да е друг начин, че този начин на преминаване в природата е по-вреден от изораването на земята! 

Онова, от което се нуждае България днес, е държавник с позиция и визия, който разбира смисъла на модерните технологии в сферата на екологията и е в състояние да привлече инвеститори, които да вложат иновативните системи за дългосрочното опазване на природата.

Общественият разговор трябва да се премести от плоскостта на яростта и омразата, към смислените примери за приложение на технологии, които контролират както потоците хора, така и трасетата по които те могат да се придвижват. 

Банско предприема екологична стъпка, която е пример за цяла Европа – никаква пластмаса в цялата ски зона. Е, това ще измъчи част от българските туристи, които ще си носят пластмасови бутилчици от ниското и ако не намерят и там, ще си ги мъкнат от София. Но полека това ще спре. 

От 22 до 24 февруари светът на ските ще бъде Банско. Камери от хеликоптери, от дронове, от състезателните трасета ще показват с каква изумителна красота са дарени българите. И докато най-големите в алпийските ски няма да пестят суперлативи за преживяването у нас, на българите остава да превърнат планините в онова, което страната заслужава – модерни, опазени от агресията на багери и автомобили, свободни за хората, привлекателни за спорт, обичани от всички. 

Стефан Джендов, ГЛАСОВЕ

Последни от България

Отиди Горе