Няма такава държава значело: Няма такава хубава държава

Няма такава хубава държава – така трябвало да се разбира посланието на партията на шоумена Слави Трифонов. Това обявиха адвокатите му пред Софийския градски съд (СГС), който днес заседава по искането за регистрация на партия „Няма такава държава“, предаде lex.bg.

Представителите на Трифонов, който е избран за председател на формацията, направиха специален коментар за името. „Учредителите са подходили с позитивно чувство към името. Ние не отричаме държавността, напротив – казваме: Няма такава хубава държава“. А с допускането ни до политическия живот тя ще стане още по-хубава“, заяви един от адвокатите.

Той посочи, че формацията е изпълнила всички изисквания за регистрация и не нарушава нито едно изискване на Конституцията и Закона за политическите партии (ЗПП).

Конституцията забранява образуването на политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

А ЗПП посочва, че те не могат да използват в символите си герба или знамето на България или друга държава, както и че не могат да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави.

Именно символът на „Няма такава държава“ е другият въпрос, по който има дискусия. Той представлява ръка, на която са нанесени три цветни ивици – бяла, зелена и червена, както в българския флаг.

Според адвокатите на „Няма такава държава“ обаче това не е българското знаме. Позовавайки се на Закона за държавния печат и националното знаме, те посочиха, че за българския флаг има строги изисквания – да е с правоъгълна форма, да има определена наситеност на цветовете и др. А символът на партията е с „разтекли се цветове, с друга наситеност и няма правоъгълна форма“.

Прокуратурата подкрепи регистрацията на „Няма такава държава“. Като представителят ѝ Милен Ютеров заяви, че формацията е изпълнила изискванията на Закона за политическите партии.

Съдия Татяна Костадинова обяви, че ще се произнесе дали организацията да бъде вписана в регистъра на партиите в 14-дневния законов срок.