Нурофенът променя физиологията на тестисите

в СВЯТ

Редовната употреба на обезболяващи лекарства без рецепта като нурофен може да нанесе вреда на мъжкото здраве и да доведе до безплодие и импотентност. Учени стигнали до извода, че нурофенът променя физиологията на тестисите и води до намалено производство на мъжки полови хормони.

Същото се отнася и до ибупрофена, който влиза в състава на нурофена. Той е обезболяващо лекарство, противовъзпалителен препарат, който има обезболяващи и температуропонижаващи свойства.

Ново изследване, публикувано в списанието PNAS на националната академия на науките в САЩ, показва, че редовната употреба на ибупрофен може да нанесе вреда на здравето. Става дума за пониженото производство на мъжки полови хормони, което може да предизвика безплодие, еректилна дисфункция, депресия, загубата на костна и мускулна маса.

По-рано подобно изследване на обезболяващи се провежда с участието на 90 хиляди мъже на възраст 45-69 години и то показало, че хора, които редовно употребяват ибупрофен и други обезболяващи, с 38% по-често страдат от проблеми с ерекцията.

Доброволците били разделени на две групи. Използвалите ибупрофен след 14 дни показали по-високи нива на лутеинизиращия хормон в кръвта, който регулира производството на тестостерон, и други хормони. След 44 дни тези показатели били още по-високи; изводът на учените бил, че била снижена функцията на тестисите, тъй като нивата на тестостерона продължили да падат.

Други изследвания показали, че момчета, родени от майки, които приемали ибупрофен през първото тримесечие на бременността, могат да развият нарушения в тестисите.

Приемането на ибупрофен, аспирин и парацетамол по времето на бременността увеличава риска от крипторхизъм – патология на тестисите, при момчетата. Особено е опасно приемането на тези обезболяващи през второто тримесечие на бременността. Те нарушават формирането на половите органи и изработването на тестостерон у плода. При липсата на лечение може да се стигне до безплодие на мъжете, а е възможно те да влияят и върху „трансгендерността“.

Освен това съществуват изследвания, които показват повишен риск от заболяване на сърцето и инфаркт във връзка с приема на препарата.

Издaтeлcтвo PACПEP

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА