Носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич написа сборник с разкази за любовта на жена към жена

в Лайфстайл
Loading...

Белоруската писателка, носителка на Нобеловата награда за литература през 2015 г., Светлана Алексиевич разказва за това в интервю за полското издание Gazeta Wyborcha; тя добавила, че има опит в чувствата си не само към мъже, но и към представителки на своя пол. На базата на нейните изявления някои СМИ заявиха, че писателката е направила „каминг-аут“.

Какво е „каминг-аут“?

Терминът е английски и означава процес, при който човек открито и доброволно признава за своята принадлежност към сексуално или друго малцинство. Обикновено този израз се използва, когато става дума за хора, които са престанали да скриват своята хомосексуална ориентация и идентичност.

Фразата „каминг-аут“ е съкращение на англоезичния израз coming out of the closet – буквален превод „да изляза от шкафа“, в смисъл „да се открия“.

За пръв път идеята за „каминг- аут“ била предложена през 1869 г. от германския адвокат и защитник на правата на малцинствата Карл Х. Улрихс. Един от първите, известни със своята нетрадиционна ориентация, е американският поет Робърт Данкен. Това се случило през 1941 г., след което той бил уволнен от армията.

Днес в западните страни „каминг-аут“ е много разпространено явление. През годините за своята принадлежност към сексуалните малцинства са заявявали известни представители на бизнеса, политиката, културата и изкуството. Сред тях са – генералният директор на Apple Тим Кук; певците Дейвит Боуи, Рики Мартин, Елтън Джон, Дарън Хейз; актьорите Кевин Спейси и Стивън Фрай; дизайнерите Том Форд, Доминико Долче, Стефано Габана и др.

В някои случаи „каминг-аут“ се използва в ситуации, които нямат отношение към сексуалната ориентация. Този термин се използва и от хора, които признават, че имат странни убеждения, вкусове и интереси. Например през 2007 г. известният британски биолог Ричард Докинз заявил за старт на акция по „каминг-аут“ сред атеисти.

Каква е разликата между „каминг-аут“ и аутинг?

При „каминг-аут“ човек доброволно съобщава за своя личен живот; при аутинг – насилствено разкриване на информация за нечия ориентация или идентичност. Това може да се извърши с цел да се компрометира даден човек и да се срине кариерата му.

Издателство PACПEP

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе