Нов закон ще позволява на банките да продават Биткойн

в Крипто
Loading...

От следващата година, банките в Германия ще могат да предлагат продажбата и съхранението на криптовалути, съгласно новото законодателство.

Преди това, на банките им беше забранено да предлагат директен достъп до криптовалути, но новият закон за прилагане на четвъртата директива на ЕС за пране на пари ще промени това, според доклад от местния бизнес вестник Handselblatt в сряда.

Законопроектът вече е приет от германския федерален парламент, Бундестага, и се очаква да бъде подписан от 16-те федерални провинции на страната.

Първоначално банките не е трябвало да действат като крипто попечители и е трябвало да разчитат на външни такива или специализирани дъщерни дружества.

Свен Хилдебранд, ръководител на консултантската фирма DLC, приветства новината, казвайки на Handselblatt: “Германия е на път да се превърне в ‘рай за криптовалутите’. Немският законодател играе пионерска роля в регулацията на [крипто активите].”

Германската банкова асоциация BdB, също има положително отношение към законодателството. „Кредитните институции имат опит в опазването на клиентските активи и в управлението на риска, ангажирани са със защита на инвеститорите и винаги са били контролирани от финансовия надзор“, се споменава в съобщението. Като такива, банките биха могли „ефективно да предотвратят прането на пари и финансирането на тероризма“ с криптовалути.

Предстоящият закон допълнително ще даде възможност на инвеститорите да инвестират в криптовалути чрез базирани в Германия фондове и да не бъдат принудени да влагат парите си в чужбина, според BdB.

Някои коментатори изразиха загриженост относно възприеманата заплаха за защитата на потребителите, произтичаща от новия закон.

Нилс Наухаузер, финансов експерт в потребителския център в Баден-Вюртемберг, сподели на Handselblatt: „Ако [банките] имат разрешение да продават криптовалути и да ги държат [попечителстват] срещу заплащане, те рискуват да загубят активите на своите клиенти, без те дори да знаят в какво се въвличат.”

Cryptodnes. BG

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе